dijous, 23 de juliol del 2015

Sense dèficit fiscal, Catalunya acabaria amb les retallades

Dijous, 23 de juliol de 2015 12:00 h

Ho defensa un informe de la sectorial de l’ANC d’Economia, que lamenta l’engany de les balances fiscals del govern popular


L’ANC ha denunciat la falta de rigor i l’interès en presentar unes balances fiscals per combatre el sobiranisme. Malgrat això, l’espoli que pateix l’encara autonomia és tant alt, que no han pogut amagar 7.438 milions, una mica menys de la meitat de les dades reals. Amb la meitat d’aquest dèficit, Catalunya podria revertir les retallades.
 

 


 
L’engany del mètode càrrega-benefici

Com feia l’economista Sala-i-Martín, l’ANC desmenteix les “cuentas territorializadas”, que “segueixen amb el criteri d’imputar a Catalunya béns i serveis públics d’àmbit estatal i d’interès general que encara que es materialitzin fora de Catalunya s’imputen de la mateixa forma a tots els ciutadans”. 

Així, si “el Govern espanyol considera que l’aeroport de Barajas és d’interès de tota Espanya, pot imputar el seu cost a tots els espanyols.” És molt significatiu que mitjançant aquest càlcul, el Museo del Prado, o el Reina Sofía tenen la mateixa repercussió en un ciutadà de Madrid com en un de Torelló, Santa Coloma de Gramenet o Esterri d’Àneu. 

L’ANC diu que per fer unes balances fiscals justes, cal fer el càlcul a partir del mètode del flux monetari, que és el que evidencia els 16.000 milions de dèficit que pateix Catalunya i que l’Estat vol amagar.

La realitat de Madrid, com a tapadora dels problemes als Països Catalans

Que els catalans no es queixin perquè Madrid està molt pitjor, és una de les voluntats de l’estudi econòmic del govern espanyol. A Madrid li imputen un dèficit fiscal de 19.015 milions. La sectorial de l’ANC ho explica així: “En realitat la major part d’aquest import és degut a  l’efecte capital conseqüència que les grans empreses i multinacionals amb seu a Madrid declaren i paguen els seus impostos al lloc on tenen la seu. […]L’efecte capital té conseqüències positives per a  l’economia de la regió, ja que provoca un efecte (multiplicador), pel qual s’indueix nou consum i nova activitat. Amb l’efecte capital, Madrid serveix de tapadora per  a justificar el dèficit fiscal de Balears, València i Catalunya.”

Una advertència al populisme de Podemos i Iniciativa

Les conclusions de la sectorial de l’ANC són una raó crucial per cercar l’objectiu de l’Estat independent. Sense els recursos que ens extreu l’Estat espanyol, Catalunya està condemnada a seguir retallant i a dependre de les decisions d’un poder que està a 600 quilòmetres de distància, governi qui governi al Principat.


Enllaç noticia :