dijous, 9 de juliol del 2015

Sala-i-Martín: “Un cop es produeixi la independència, Europa canviarà d’opinió”

  Dijous, 9 de juliol de 2015 05:00 h

L’economista creu que “Totes aquestes amenaces que quedarem fora d’Europa ‘por los siglos de los siglos’ són un gran farol”, i Europa canviarà d’opinió amb la independència consumada.




Xavier Sala-i-Martín diu que els catalans ja tenim claríssima l'estratègia de la por espanyola



“El gran derrotat del referèndum de Grècia ha estat l’estratègia de la por del govern espanyol”

Jean Claude Juncker deia uns dies abans del referèndum grec que “Els grecs no s’han de suïcidar per por de la mort. Han de votari ‘Sí’”. “Un ‘No’ independentment de quina sigui la pregunta, voldrà dir un ‘No’ a Europa”. Juncker es referia a expulsar Grècia de la Unió Europea, la mateixa amenaça que fa el Regne d’Espanya, i algunes veus reconegudes d’Europa a Catalunya.

La realitat ha acabat essent una altra, després del ‘No’ del poble grec. “Jo crec i sempre creuré que s’ha d’evitar un Grexit”, deia ahir Juncker. “Estic en contra de la sortida de Grècia de l’euro”. Ho explicava Toni Clapés en el ‘Versió a RAC1’ d’ahir. Pel professora de la Universitat de Columbia, Xavier Sala-i-Martín, aquest és “el problema de la inconsistència temporal”. Es tracta de l’estratègia de la por.


Quan el fet és irreversible, es produeix “el canvi d’opinió”. Per l’economista, aquest problema de la inconsistència temporal està present a tota l’economia, i s’utilitza també contra la independència de Catalunya. Segons Sala-i-Martín, totes aquestes veus europees contràries al canvi d’estatus català, canviaran de parer. “Un cop es produeixi la independència, canviaran tots d’opinió”. “Això és exactament el que hem vist a Grècia”.

L’economia diu que també ha canviat de parer el ministre De Guindos, ministres europeus, o el primer ministre francès, Manuel Valls. “Tots aquells que el cap de setmana amenaçaven, ara han canviat simplement d’opinió”. “Tot eren amenaces per decantar el vot cap al ‘Sí’”. Aquests canvis sobtats d’opinió “no haurien de sorprendre ningú. Sala-i-Martín ha dit que ara els catalans, després dels canvis d'opinió amb el referèndum grec, tenen claríssim que Espanya "va de farol" amb les seves amenaces.


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/418960/sala-i-martin-un-cop-es-produeixi-la-independencia-europa-canviara-dopinio