dijous, 18 de juny del 2015

Duran, a un pas de ser rellevat a Madrid

18/06/2015

"Serà en qüestió de dies o de setmanes, però hi ha d'haver coherència", afirma un conseller de Mas. Alts càrrecs d'Unió al govern no secunden la direcció i es neguen a plegar. Pressions a Joana Ortega.


 Lluís Bou



La vicepresidenta Joana Ortega sortint d'una reunió




Josep Antoni Duran està a un pas de ser rellevat com a portaveu de CiU al Congrés. CDC ja no se sent representada per Duran, després que els consellers democristians han abandonat el govern. "No ens hi acarnissarem però és qüestió de dies, a tot estirar d'alguna setmana", afirma aquest matí un conseller convergent als passadissos del Parlament. "Hi ha d'haver coherència". El temps de Duran a Madrid com a representant de l'antiga Minoria Catalana s'acaba. Avui no ha acudit al Congrés.


El president Artur Mas, entrant a l'hemicicle


Duran podrà seguir com a diputat, perquè l'acta és seva, però d'aquí pocs dies ja no serà portaveu del grup parlamentari. La fórmula definitiva fins al final de la legislatura espanyola no està clara. Es parla de la separació en dos grups, o bé d'una fórmula amb dos portaveus i llibertat total de vot. Les conseqüències polítiques de la defenestració de Duran, però, estan obrint tota mena d'especulacions. Des de la possibilitat que traspassi definitivament el testimoni a Ramon Espadaler, tot i que ara aquest no tindrà cap plataforma, a que es quedi liderant Unió al Congrés. El que sí queda en entredit és la presidència que té Duran de la comissió d'Afers Exteriors de la cambra espanyola, a la qual sempre ha donat gran importància.

La decisió del sector oficialista d'Unió de forçar la sortida dels representants del partit al govern no està sent secundada clarament en el sottogoverno, i molts alts càrrecs pensen quedar-se a l'executiu. Aquest és el cas, no només del secretari d'Universitats, Antoni Castellà, líder del sector sobiranista d'Unió, sinó també del secretari d'Afers Religiosos, Enric Vendrell. A mesura que es va baixant en l'estructura de la Generalitat, la influència de la direcció d'Unió sembla menor.

Els 9 diputats de Duran


La voluntat de Joana Ortega d'abandonar la política no ha estat absent de tensions, especialment per l'acta de diputada. Si Ortega plegava, entrava al Parlament el diputat de CDC Josep Maria Llop, i per tant Unió perdia un diputat en plena ruptura amb CDC. Ara Unió té 15 parlamentaris, però 6 d'ells són del sector sobiranista, és a dir que 9 són oficialistes. Si Ortega hagués plegat, haurien quedat 8 a 6. Tot indica que la fins ara vicepresidenta es mantindrà com a diputada en els dos plens que resten fins que es dissolgui la cambra. No vol malentesos.


El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en el moment d'acomiadar-se


No està clar quin dels dos sectors d'Unió és ara majoritari entre la militància. La ruptura amb CDC no ha agradat a una part dels seguidors democristians, també dels que van votar Sí a la consulta interna. No veuen clar quin serà el futur del partit, i aquesta sensació s'estén més enllà del sector sobiranista.

Aquest empat intern prefigura una pugna per decidir qui representa realment Unió. El sector sobiranista està decidit a forçar un congrés extraordinari i els seus dirigents estan analitzant tres fórmules: a través de la meitat de consellers nacionals, per 3 intercomarcals en assemblea, o per una dimissió en bloc al comitè de govern.


Lluís Coromines, Jordi Turull i Artur Mas






Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/06/duran_a_un_pas_de_ser_rellevat_a_madrid_109977.php