dijous, 7 de maig del 2015

Brussel·les confirma la sanció a l'estat espanyol per falsejar el dèficit valencià

07/05/15 13:07 - valèncoa -

Haurà de pagar 18,93 milions d'euros per la manipulació de les estadístiques de dèficit i deute, amagant de forma sistemàtica una part de la despesa sanitària

La Comissió Europea subratlla que es tracta d'una infracció greu, però apunta que no hi hagué intencionalitat

Responsabilitza a l'Intervenció de la Generalitat Valenciana per actuar pel seu compte.



El president Fabra amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos. Foto: AGÈNCIES.


La Comissió Europea ha aprovat formalment la seua proposta d'imposar a l'estat espanyol una multa de 18,93 milions d'euros per la manipulació de les estadístiques de dèficit i deute del País Valencià mitjançant l'ocultació sistemàtica d'una part de la despesa sanitària. La proposta de sanció haurà de ser ratificada a continuació pels ministres d'Economia de la UE en l'Ecofin. El seu import és pràcticament simbòlic, ja que se situa molt per sota del màxim previst en la legislació de la UE, que ascendiria a 2.000 milions d'euros en el cas espanyol (el 0,2% del PIB).

No obstant això, es tracta de la primera vegada que Brussel·les sanciona a un Estat membre per manipulació de les estadístiques basant-se en la nova legislació que es va aprovar en 2011 arran del falsejament de les estadístiques a Grècia, el descobriment de les quals va marcar l'origen de la crisi de deute.

“La nostra investigació ha conclós que la comunitat autònoma de València va cometre una negligència greu al no registrar despeses sanitàries”, ha dit la comissària responsable d'Eurostat, Marianne Thyssen. “València ha informat incorrectament sobre la despesa sanitària i ha enviat dades incorrectes sobre la despesa pública a les autoritats estadístiques espanyoles. Com a resultat d'això, durant molt temps, les dades enviades per Espanya a Eurostat en el context del procediment per dèficit excessiu no eren plenament correctes”, ha afegit

L'executiu comunitari ha responsabilitzat de la negligència a la Intervenció General de la Generalitat Valenciana, que “va actuar en solitari”, segons Thyssen.

Atenuats


“Les autoritats espanyoles han cooperat plenament amb la investigació”, ha apuntat. De fet, aquesta cooperació és un dels “factors atenuants” que Brussel·les ha tingut en compte a l'hora de calcular l'import de la multa. També ha considerat que “la tergiversació no va ser intencional, sinó que es deu a una negligència greu d'una entitat que va actuar pel seu compte” i que la infracció ja s'ha corregit. Tenint en compte aquestes circumstàncies específiques, la multa proposada per la Comissió s'ha reduït al 20 % de l'import de referència.

El possible falsejament de les estadístiques a la Comunitat Valenciana va eixir a la llum al maig de 2012, en plena crisi de deute, quan Espanya va informar a Eurostat que el dèficit de 2011 hauria de revisar-se a l'alça en 0,4 punts percentuals, fins al 8,9% del PIB, respecte a la xifra notificada unes setmanes abans.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va afirmar ahir que la multa hauria de pagar-la el País Valencià perquè era qui havia comés l'errada, però el conseller d'Hisenda, Juan Carlos Moragues li va respondre que Brussel·les sancionava a l'estat espanyol.

Darrera actualització ( Dijous, 7 de maig del 2015 13:29 ) 


Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/851825-brusselmles-confirma-la-sancio-a-lestat-espanyol-per-falsejar-el-deficit-valencia.html?cca=1