Artur Mas es mostra molt sòlid defensant el 27-S i les plebiscitàries a la conferència de Nova York
El president de la Generalitat,
Artur Mas, ha imprès una imatge molt sòlida del procés independentista
aquesta matinada a la Universitat de Columbia, a Nova York. En un
discurs treballat ple de referències als Estats Units i a la història de
Catalunya, ha parlat de la crítica situació del país dins d’Espanya,
del potencial econòmic i innovador que el Principat té i de la voluntat
de decidir a les urnes amb unes plebiscitàries: “Votarem el setembre, i
decidirem el nostre futur com a nació”.
El 'nosaltres' català
El president Mas ha apel·lat a un 'nosaltres' català de cara a les eleccions del setembre tal com han fet els americans en lemes com el 'Yes we can' del president Obama, o al 'We the people', que encapçala la Constitució nord-americana, o el 'We shall overcome’, lema del moviment pels drets civils als EUA: "Nosaltres a Catalunya també creiem en el poder del 'nosaltres' en democràcia.
Polítiques centralistes de l'Estat
Davant de més de 340 persones, segons l'organització, el president del Govern ha explicat el procés català des dels orígens fins al camí a seguir al seu entendre. Ha repassat abastament la història d'una Catalunya que no ha estat "ni potència militar ni econòmica", sinó que s'ha caracteritzat per la seva "creativitat i la capacitat de treballar fort", ha dit. A més, Mas, que ha criticat la política de centralització del govern espanyol, ha assegurat que Catalunya "no pot" complir el "somni" de gestionar, per exemple , infraestructures com aeroports o ports o tenir el control sobre la política industrial o el sistema universitari.
El poder del poble
"No hem vingut a queixar-nos -ha matisat, però-, sinó a explicar com i perquè els catalans somien en un futur diferent". Mas ha recordat les manifestacions que des de la sentència de l'Estatut s'han organitzat, al juliol del 2010 i per la Diada del 2012 al 2014, així com els resultats del 9-N, inclosa la querella contra ell i la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau. En aquest sentit, Mas ha dit que el futur del país pot passar per tres camins diferents: "resignar-se", intentar canviar la Constitució espanyol per la "tercera via" -cosa que ara "no té opcions"- o bé "la independència", ha dit. La clau de volta, a les eleccions "plebiscitàries" del 27-S, ha afegit.
Solidaritat interterritorial?
Després de la conferència, s'ha obert torn de preguntes al públic, força polaritzat, i s'ha generat cua d'una quinzena de persones. Les que finalment han pogut preguntar han posat sobre la taula la immersió lingüística, la corrupció, la llei electoral, el perquè és necessari un estat, o la solidaritat interterritorial. De fet, el moderador de l'acte, el professor Jose Moya ha qüestionat part de la conferència del president en argumentar que la independència vol defugir la solidaritat interterritorial, ha dit.
Catalunya no és Goliat
"Si creieu que som Goliat en lloc de David, intercanviem-nos els papers", ha replicat el president Mas entre aplaudiments. Traiem tot el poder financer a Madrid, el pressupost, el poder militar, els impostos i hisenda, o el lideratge internacional, ho agafem tot ; i donem a David els poders actuals que té Catalunya", ha suggerit irònic.
Enllaç noticia :
http://www.directe.cat/noticia/396832/votarem-el-setembre-i-decidirem-el-nostre-futur-com-a-nacio
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada