dilluns, 6 d’abril del 2015

Mas torna als EUA després del sabotatge sofert en l'últim viatge

Dilluns  06.04.2015  06:00

El president posposa el viatge a San Francisco per la mort de la germana del governador, però manté la visita a Nova York.




Imatge d'arxiu


El president de la Generalitat, Artur Mas, viatja per tercer cop des que és cap de govern als Estats Units per explicar el procés català i promoure la cooperació entre ambdós països. Un viatge que vistos els precedents preocupa molt als responsables de la política exterior espanyols. Mas, que ha hagut de suspendre la visita a San Francisco per la mort de la germana del governador de l'estat, Jerry Brown, serà de demà a dijous a Nova York; hi pronunciarà una conferència dimecres a la Universitat de Columbia sota el títol 'Catalonia at the Crossroads', que tractarà dels passos que s'estan seguint després del 9-N cap a la independència, passant per les eleccions del 27 de setembre.

El funeral per Cynthia Brown Kelly es farà avui mateix, i per aquest motiu el governador ha anul·lat la seva agenda pública dels propers dies.


El programa oficial d'avui a San Francisco, inclosa la signatura de l'acord de col.laboració entre els governs de Catalunya i Califòrnia, es mantindrà parcialment amb la participació del secretari d'Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana, que assumirà els actes que es mantinguin acompanyat del delegat del govern als EUA, Andrew Davis.

Un cop a Nova York, el president pronunciarà dimecres una conferència a la Universitat de Columbia dedicada al procés polític català i als passos que s'han fet des del 9-N. El presentarà Xavier Sala-i-Martín, professor d'Economia d'aquesta universitat. Mas també té previst visitar l'oficina de la delegació del govern de Catalunya i reunir-se amb la comunitat catalana a Nova York.

Aquest serà el tercer viatge oficial del president de la Generalitat als Estats Units. El primer el va fer el juny del 2012, a Boston i Nova York, i el segon el passat mes de juny a Carolina del Nord. El viatge havia de continuar a Califòrnia, però Mas va haver d'escurçar-lo per assistir a la proclamació de Felipe VI com a nou rei d'Espanya.

Un precedent de sabotatge de l'estat

Aquest últim viatge del juny de l'any passat va començar amb un incident que ha desvelat el director de VilaWeb, Vicent Partal, en el seu llibre sobre la història secreta del 9-N. Partal explica que l'avió que havia de portar Mas als Estats Units va ser retingut durant cinc hores a l'Aeroport del Prat. Mas havia de reunir-se tan bon punt arribés als EUA amb un grup de congressistes i senadors nord-americans i amb influents membres dels lobbies més importants del país per explicar-los la voluntat d'independència dels catalans.

Aena mai no ha reconegut que la retenció de l'avió tingués motivacions polítiques ni haver rebut ordres del govern espanyol. Però els màxims responsables de la política exterior espanyols estaven molt preocupats per la reunió organitzada a Washington per escoltar Mas. Amb tot, Mas va poder arribar a la cita. Havia de ser un sopar llarg i va quedar en una reunió d'una hora.

Les conseqüències de la reunió de Trias amb Bloomberg

Un altre dels viatges als EUA que va tenir conseqüències importants pel procés d'independència és el que va fer el batlle Xavier Trias el 29 de setembre amb l'empresari, polític i filantrop Michael Bloomberg a Nova York. En aquella ocasió, Bloomberg, propietari d'un dels imperis mediàtics més importants i influents, va interessar-se des del primer minut per l'auge del 'separatisme' a Catalunya.

L'ex-batlle novaiorquès havia quedat impressionat per la mobilització de l'Onze de Setembre poques setmanes abans. I Trias li va explicar la voluntat de votar en un referèndum el 9 de novembre i els impediments que posava l'estat espanyol. Bloomberg va quedar escandalitzat per la manca de sentit democràtic del govern de Rajoy i pocs dies després el seu portal d'informació econòmica va publicar un editorial molt contundent que instava el president espanyol a viatjar a Catalunya per demanar perdó pels errors comesos.

Amb aquests precedents, és lògic que ara el govern espanyol torni a posar-se nerviós pel viatge de Mas a Califòrnia i Nova York --especialment per l'agenda discreta de contactes que farà el president. La teoria que diu que el cas català és una qüestió interna de l'estat espanyol i que no interessa als països estrangers queda invalidat en cada viatge a l'estranger de les autoritats catalanes.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4238602/20150406/mas-torna-eua-sabotatge-sofert-lultim-viatge.html