dimecres, 22 d’abril del 2015

Junqueras respon a Mas que ERC compleix el pacte pel 27-S

Dimecres  22.04.2015  18:16

Mas li ha retret la manca d'estabilitat parlamentària · El líder republicà recorda que els acords amb l'executiu no inclouen coincidir sempre en les votacions al Parlament.







El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegura que ERC està complint els pactes que té signats amb el govern, tant el del passat 14 de gener com el pacte de legislatura que Artur Mas i ell mateix van signar a finals del 2012. No és, per tant, de l'opinió del president de la Generalitat, que en una entrevista a El Punt Avui TV ha acusat els republicans de no complir el 100% dels acords, permetent que CiU perdi votacions al Parlament.

Junqueras ha recordat que els acords se circumscriuen a una sèrie de temes i que, en cap cas, obliguen a coincidir sempre en les votacions. A més, s'ha mostrat convençut que el 27-S els ciutadans de Catalunya podran votar per decidir el seu futur.

Mas ha retret a Junqueras la manca d'estabilitat parlamentària. En una entrevista al Punt Avui TV, que s'emetrà avui a les 20.45, Artur Mas avisa ERC i relaciona la convocatòria electoral amb el seu suport al parlament. Però afegeix que, ara com ara, no ha canviat la intenció de convocar les eleccions.


'Si no canvia res, mantindré el que es va dir en aquell moment. Allò forma part d'un acord. Per tant, si allò es manté tal com està no hi ha cap raó en aquest moment per plantejar-se una cosa diferent de la que es va acordar, i previsiblement les eleccions seran al setembre d'aquest any tal com vam acordar, i tinc intenció de convocar-les d'aquesta manera', diu.

Mas avisa que hi ha 'un acord signat amb ERC del mes de gener que també és un acord d'estabilitat parlamentària fins al moment de convocar les eleccions' i diu que té 'queixes en aquest sentit perquè es perden algunes votacions al parlament que van en detriment d'aquest acord signat'.

Celebra que l'ANC no descarti l'opció de la llista conjunta

També deixa una mica oberta la qüestió de la llista unitària. 'És obvi que hi ha d'haver portes obertes en aquest tema', diu. Celebra que l'ANC ho tingui en compte encara, però recorda que ara no depèn d'ell, perquè ell va proposar una llista conjunta i ERC la va rebutjar.

Diu que si finalment es fan llistes separades la candidatura que ell vol encapçalar tindrà gent de partit i també independents. Ell espera que CiU es mantingui unida, però no vol donar cap opinió perquè no s'interpreti com una interferència en el procés de consulta interna d'UDC.

Pel que fa a la CUP, creu que hauria de sumar-se al preacord sobre el full de ruta perquè 'no va en contra de l'objectiu final del projecte'. Ha respectat la seva manera d'organitzar-se, però ha dit que ell intentarà que l'acord sigui com més ampli millor.

Encara sobre el 27-S, diu que la victòria es mesura en escons, perquè aquestes són les normes d'unes eleccions, i per tant l'objectiu és arribar i si pot ser superar els 68 diputats. 'Oi que no hem tingut més remei que fer aquest referèndum a través d'unes eleccions? Les eleccions tenen unes regles', argumenta. Ara, reconeix que aniria bé que aquesta majoria anés acompanyada de la de vots.

24-M: ajuntaments al costat o al davant

Segons el president el 24 de maig el procés s'hi juga molt, perquè el primer que hi ha en joc és el govern de cada ciutat o poble, però 'no és igual tenir un munt d'ajuntaments per tirar endavant el procés que tenir-los al davant frenant'.

Si Barcelona continua en mans de partits que donen suport al projecte sobiranista, seria una empenta molt gran, però el contrari seria una 'gran pedra a la sabata'.

Sobre els pactes postelectorals, ha insistit que prioritzarien els acords amb partits favorables al full de ruta, tal com es va pactar amb ERC.

'Vergonya democràtica' del govern espanyol

Sobre el fet que el govern espanyol vulgui revocar el nomenament del comissionat per a la Transició Nacional, Mas diu que és una 'vergonya democràtica tremenda'. 'Estic escandalitzat per aquesta minva democràtica de l'estat', diu. I nega que això sigui cap declaració unilateral, sinó simplement una feina que després passarà per les urnes i se sotmetrà a votació.

En aquest sentit, garanteix que, passi què passi, la funció que ha de fer aquest comissionat es farà, perquè una cosa és el càrrec i una altra la feina que faci. 'Això no ho poden evitar', avisa.

De la mateixa manera, explica que manté moltes trobades amb els cossos diplomàtics, i que cada setmana rep algun ambaixador acreditat a Espanya.

Fernández Díaz 'juga amb foc'

Igual com critica l'actitud del govern espanyol pel que fa al comissionat, també blasma les declaracions que fa el ministre d'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, vinculant gihadisme i sobiranisme. Mas ha avisat que 'juga literalment amb foc' quan es tracta d'una persona que precisament hauria de ser el primer responsable de tranquil·litzar i no pas d'excitar els ànims. 'Aquestes provocacions no són pròpies d'un ministre d'Interior', ha reblat.

També considera 'absolutament desproporcionades' les penes de presó que es demanen contra Sandro Rosell i contra l'actual president del Barça, Josep Maria Bartomeu, pel fixatge de Neymar.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4253476/20150422/junqueras-respon-mas-erc-compleix-pacte-27-s.html