dissabte, 18 d’abril del 2015

Galícia comença a treballar amb l’escenari de la independència de Catalunya

Divendres, 17 d'abril de 2015 23:00 h

Dos experts d’economia xifren en fins a 1.100 milions d’euros els diners que perdria Galicia amb la secessió de Catalunya


La independència de Catalunya ja es comença a preveure obertament com a possibilitat real a alguns cercles d’experts. A Galícia, dos professors d’Economia afirmen que la comunitat perdria entre 820 i 1.100 milions d’euros anual si els catalans se’n van d’Espanya, cosa que provocaria el final de l’aportació catalana a la solidaritat interterritorial. La quantitat equival al pressupost del departament d’Educació gallec. 


Alberto Núñez Feijoo

 Fins a 15.000 milions perdrà Espanya

De fet, els dos experts, Santiago Lago (UVigo) i Xoaquín Fernández (USC), calculen que en el conjunt de l’Estat, la pèrdua de Catalunya suposaria no disposar d’entre 11.000 i 15.000 milions d’euros. Són unes xifres gairebé idèntica als entre 11.087 i 15.006 milions que l’any passat Mas-Colell es lamentava que la Generalitat va veure espoliats el 2011. També són unes quantitats properes als 16.000 milions de dèficit fiscal, la xifra tradicional que partits i experts catalans donen. Tanmateix, en aquest cas els dos professors no semblen tenir cap vincle ni amb l’independentisme ni amb el jihadisme. De fet, Fernández va ser diputat dels socialistes gallecs al Parlament de Santiago de Compostel·la durant dues legislatures.

La independència s'afronta amb naturalitat


L’estudi, del qual es va fer ressò ahir el Fòrum Econòmic de Galícia, s’explica amb naturalitat a la premsa de la comunitat. Per exemple, ‘La Opinión de A Coruña’ comença la notícia sobre aquestes dades dient: “Març de 2017 es presenta com la possible data per a proclamar la independència de Catalunya. Si tot surt com ho han pensat CDC i ERC, en un parell d’anys podria canviar el mapa territorial espanyol i, amb ell, el repartiment dels fons per comunitats autònomes”.

Núñez Feijoo i Monago, en evidència

Una naturalitat que es comença a palpar a alguns àmbits i que contrasta amb el polític. Amb les xifres dels dos professors d’Economia, però, lluny queden les fatxendes declaracions del president de Galícia, Núñez Feijoo a la precampanya dels últims comicis catalans: “Avui Galícia paga i Catalunya demana”. A Extremadura, Monago també va entonar el “Catalunya demana i Extremadura paga”. Les dades de Fernández i Lago no parlen d’Extremadura, però dades en mà, si Galícia només perdria 1.000 milions, on anirien els 14.000 restants?


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/398722/galicia-comenca-a-treballar-amb-lescenari-de-la-independencia-de-catalunya