dimarts, 7 d’abril del 2015

El govern català blinda el 27-S de ciberatacs

07/04/2015

PROCÉS

El Cesicat serà una agència de ciberseguretat governamental amb competències pròpies per evitar ofensives com les del 9-N.

 

Bernat Vilaró



El president del CESICAT, Jordi Puigneró


El govern català s'ha decidit per reforçar el sistema de ciberseguretat a Catalunya. Segons informa avui l'ARA, aquest serà l’objectiu del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), fundació formada per diversos organismes públics sota el paraigua de la conselleria d’Empresa i Ocupació i que es convertirà en una agència de ciberseguretat governamental amb competències pròpies.

La màxima prioritat és preparar un pla per blindar les eleccions plebiscitàries del 27-S de ciberatacs. L’ús de les xarxes és "tan intensiu" que l’actual estructura del Cesicat ja no és l’adequada per garantir la seguretat informàtica de les institucions catalanes, segons ha explicat a l’ARA Jordi Puigneró, president d’aquest organisme [a la foto].

En síntesi, aquesta entitat pretén esdevenir una agència de ciberseguretat equiparable a d’altres d’arreu del món. "No hi ha gaires casos de nacions sense estat que vulguin assumir aquest tipus de competències, però nosaltres volem ser alguna cosa més", ha afirmat Puigneró.

Els atacs del 9-N


Segons la informació de l'ARA, el pla pel 27-S inclou mesures per prevenir eventuals atacs informàtics com els que es van registrar el 9-N, quan els sistemes informàtics de la Generalitat van patir un virulent ciberatac que va deixar fora de servei la seva web i el correu electrònic, la web del Servei Meteorològic de Catalunya, l’accés del Sistema d’Emergències Mèdiques als historials clínics dels pacients i altres serveis online.

Telèfons encriptats

D'altra banda, Puigneró ha afegit que en els últims mesos s’ha treballat en un projecte d’encriptació de telèfons mòbils per a alts càrrecs de la Generalitat que ara mateix està ja "molt madur". "Estem fent proves dels dispositius i quan el Govern ho consideri oportú es posaran en marxa".

"Els governs han de tenir un nivell de seguretat superior al d’un usuari de carrer". "Cal garantir que el president i els consellers puguin mantenir converses sense patir per si els estan escoltant".


Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/04/el_govern_catala_blinda_el_27-s_de_ciberatacs_107775.php