dilluns, 2 de març del 2015

El sobiranisme es reactiva

La garrotada contra la llei de consultes i el jutge Vidal fan reviure el procés, que per a alguns sectors estava en hibernació

L'ANC vol tornar a liderar les mobilitzacions.


02/03/15 02:00 - BARCELONA -




“Ens fan un gran favor. Ens estan reactivant el procés.” Un diputat català a Madrid reconeixia divendres, durant la concentració a favor del magistrat Santiago Vidal, que les recents garrotades contra la llei de consultes i el mateix magistrat han despertat de l'endormiscament una bona part de l'independentisme. Les mobilitzacions han tornat a fer acte de presència, igual que la força de l'ANC, que pretén liderar el sobiranisme amb la mirada posada en les municipals, que han de ser la primera volta del 27-S. Els partits, per la seva part, també s'estan posant les piles amb la preparació del full de ruta.

Després del 9-N, el procés va entrar en una fase de letargia amb agres discussions sobre llistes unitàries o paraigües i la necessitat o no que s'avancessin les eleccions. Com reconeixia l'ANC, “la situació el mes de novembre era crítica” fins que Artur Mas i Oriol Junqueras van arribar a una entesa per curar les ferides i convocar els comicis el 27 de setembre. Aquest acord, però, tampoc va servir per acabar de reflotar el vaixell sobiranista, perquè alguns sectors encara recelaven sobre si nacionalistes i republicans serien capaços de refer els ponts, que havien quedat molt tocats. I el protagonisme que ha tornat a adquirir el cas Pujol, amb l'estira-i-arronsa que hi va haver per la compareixença de Mas i la polèmica que va envoltar les declaracions de l'expresident o el seu fill gran, ha posat més bastons a les rodes al procés.

Sortir al carrer

En vista d'aquest escenari, l'ANC va decidir tornar a agafar les regnes per engrescar els ciutadans i evitar que caiguin en el desànim generalitzat. “No volem parlar més de llistes o d'un partit o l'altre. Volem sortir al carrer”, indicava un dirigent de l'assemblea. Per aquest motiu divendres va posar en marxa la llarga precampanya pel 27-S amb un acte amb unes dues mil persones a Cornellà en què va reclamar que en les municipals del 24-M surti “una majoria” d'ajuntaments “disposats a convertir el 27 de setembre en el referèndum que no ens van deixar fer”.

Però, com acostuma a passar, l'empenta definitiva per sortir de la hibernació ha vingut de Madrid. Dimecres el TC va anul·lar el nucli dur de la llei de consultes i també va fer extensible la censura al decret del 9-N que va signar el president Mas, i dijous el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va apartar tres anys de la carrera judicial el magistrat Vidal per haver escrit, en el seu temps lliure, l'esborrany d'una constitució catalana. Un atemptat a la llibertat d'expressió que va provocar un sentit enuig a les xarxes socials i també la convocatòria d'un parell de manifestacions de suport a Vidal, que ha decidit que farà el salt a la política i que continuarà lluitant “pel somni” de la seva vida: “la república catalana”. El dia 8 de març hi ha un altre gran acte a favor de Vidal a Girona organitzat, entre d'altres, per aquest diari.

Els pròxims dies l'agenda sobiranista també s'intensifica de valent. Les formacions i les entitats com l'ANC i Òmnium es reuniran per tancar un full de ruta que s'incorporarà als programes electorals del 27 de setembre; aquest divendres es torna a trobar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i el dia 13 l'Associació de Municipis per la Independència celebrarà la seva executiva, en què farà una aposta pels pactes sobiranistes als futurs ajuntaments.

LES DATES


06.03.15
El Pacte pel Dret a Decidir
es torna a reunir, per primer cop des del 9-N, amb el full


de ruta sobre la taula

08.03.15
És el dia en què se celebrarà a Girona un acte de suport al magistrat Santiago Vidal

Oriol Pujol, avui en la comissió


Avui continuen les compareixences en la comissió d'investigació parlamentària del cas Pujol, que alguns sectors espanyols estan aprofitant per criticar el procés sobiranista. La que podria aportar més suc és la de l'exsecretari general de Convergència, Oriol Pujol, que haurà de donar explicacions sobre la seva imputació en el cas de les ITV i les deslocalitzacions d'empreses. Un dels punts més espinosos és l'aparició d'Artur Mas en les converses reproduïdes en el sumari de les ITV, tot i que el president se n'ha desvinculat completament. Avui també està previst que passin per la comissió dos fills més de l'expresident Pujol: Marta i Pere, que estan imputats per tot l'afer del llegat. S'haurà de veure si segueixen l'estratègia del seu pare, que gairebé no va parlar, o del seu germà gran, que es va esplaiar durant unes quatre hores i mitja.
Darrera actualització ( Dilluns, 2 de març del 2015 02:00 ) 


Enllaç noticia :