dimecres, 25 de febrer del 2015

Per Mas, la decisió del TC deixa el 27-S com a únic camí per consultar els catalans

Dimecres  25.02.2015  14:42

El president considera 'impossible dirigir la política catalana de manera solvent' si no es resol la qüestió de conèixer l'opinió sobre la independència.







El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat l'inici de la seva conferència al Cercle d'Economia per reaccionar a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) espanyol que tomba parcialment la Llei de consultes i el decret de convocatòria per a la consulta inicial del 9-N. Per al president, la decisió del TC demostra que 'només ens deixen un camí per poder consultar el poble: en forma de eleccions', defensant així la necessitat del caràcter plebiscitari del 27-S. A més, Artur Mas creu que conèixer l'opinió dels catalans sobre la independència aviat és bàsic. Tant, ha dit, que veu 'gairebé impossible dirigir la política catalana de manera solvent' si no es 'resol' aquesta qüestió.

'Si, com avui hem sabut, el Tribunal Constitucional ens diu parcialment no a la Llei de consultes i ens diu no al decret de convocatòria de la consulta del 9-N, vol dir que només ens deixen un camí per poder consultar el poble de Catalunya: en forma d'eleccions'. D'aquesta manera ha reaccionat Artur Mas després de conèixer la decisió del TC de declarar inconstitucionals aquestes dues qüestions. I és que, tal i com ha dit, el govern 'hauria preferit consultat el poble d'una altra manera, amb diàleg i consens'. Però, segons Mas, 'no hi ha voluntat a l'altre costat', en referència a l'estat, a qui ha acusat de 'no voler trobar una via intermitja, sinó intentar que claudiquem' oblidant 'les voluntats del poble'.


I és per això que creu que davant aquest panorama 'només ens queda un camí democràtic i legal per poder fer la consulta que finalment hem de fer'. En aquest sentit, Mas també defensa la necessitat del caràcter plebiscitari del 27-S perquè 'entre altres coses, és gairebé impossible dirigir la política catalana de manera solvent i convincent si no resolem aquesta qüestió plantejada pel poble, la de la forma de relació entre Catalunya i Espanya per al futur'.

Joana Ortega: 'No es pot fer desaparèixer del calendari el 9-N'

Per la seva banda, la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, ha afirmat que per més que el Tribunal Constitucional espanyol prohibeixi la llei de consultes 'no pot fer desaparèixer del calendari el 9-N ni el que va passar'. Segons ella, 'el 9-N va existir, va tenir un resultat i 2,3 milions de persones van posicionar-se exercint el seu dret de decidir', i ha afirmat que 'la història no es pot tirar enrere i el que ha passat ha passat. El 9-N hi va haver una expressió clara i concisa del poble català'. Per tant, Ortega assegura que 'per molts recursos que hi hagi i moltes lleis que es vulguin anul·lar', no es pot canviar el que ja ha passat.

En referència a d'altres consultes populars que hi ha en curs a Catalunya, com la del Moianès, Ortega ha deixat clar que s'utilitzarà la fòrmula del procés participatiu. De fet, la vicepresidenta del Govern ha expressat que 'si ens van tallant instruments, anirem buscant-ne d'altres. Això és el que ens va passar el 9-N i així anirem treballant'. Amb tot, Ortega ha remarcat que 'allò substancial és que la gent es pugui expressar i, en funció d'això, el Govern actuarà'.

'Estem en un moment de tal indiferència per part del govern de l'estat que qualsevol pas que vulguin decidir els ciutadans l'hem de sotmetre a valoració externa del Govern', ha explicat Ortega, i ha lamentat que 'estem arribant a uns límits que fugen de tota lògica'. A més, ha remarcat que 'si algú pretén que la gent només participi cada quatre anys, s'equivoca. El Govern vol donar la veu als ciutadans tants cops com sigui necessari'. 
Enllaç noticia :