dijous, 26 de febrer del 2015

El govern intensifica la internacionalització del procés

26/02/2015

CONSULTA

Encarrega un informe al CATN que serà enviat a les institucions europees i a la comunitat internacional.


Nerea Rodríguez



Francesc Homs valora la sentència del TC


El portaveu del govern, Francesc Homs, ha valorat avui la sentència del Tribunal Constitucional contra el 9-N, que anul·lava la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria signat pel president de la Generalitat, Artur Mas. En roda de premsa, Homs ha anunciat que el govern enviarà a les institucions europees i a la comunitat internacional un informe que està elaborant el Consell Assessor de la Transició Nacional sobre els passos que ha seguit Catalunya per tal de poder exercir el dret a decidir. L’objectiu de fer arribar aquest informe a Europa i al món és també “explicar el sentit de les eleccions del 27-S”.

El també conseller de la presidència ha revelat també que el proper divendres 6 de març està prevista una nova reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, per tal que “es reafirmi en el compromís de la societat catalana vers el dret a decidir”. Homs ha deixat clar, alhora, que “si el marc constitucional i polític espanyol no permet conèixer què opina la ciutadania sobre temes rellevants, vol dir que l’Estat espanyol ofereix una democràcia de baixa qualitat, que és absolutament incompatible amb les exigències d’una societat madura que no es conforma només amb votar cada quatre anys”.


Per tot això ha considerat que “el camí fet fins ara demostra que l’expressió democràtica dintre de l’Estat espanyol ni troba diàleg ni troba marc jurídic”, i ha criticat que “la Constitució s’ha tancat, és una porta tancada i és evident que només s’interpreta a conveniència d’una de les parts, i es constata la necessitat d’obrir camins alternatius”. En aquest sentit, ha avisat que “el poble de Catalunya haurà de buscar alternatives”, i ha constatat que el govern espanyol “vol impedir el debat sobiranista, i es paga un preu molt alt, el d’impossibilitar la democràcia participativa. Per poder impedir segons quins debats, que no podran impedir, estan disposats a carregar-se l’essència de la democràcia”.

El conseller de la presidència ha assegurat també que el govern català s’ha sorprès que “el TC digui que es garanteix ja d’una manera molt àmplia la participació democràtica permetent votar cada 4 anys”, ja que ho ha considerat “una aproximació antiga”. Però Homs, ha continuat: “No només diuen això, sinó que afirmen que altres maneres de participació han de tenir un caràcter molt extraordinari. Fan una lectura de possibilitat de la participació democràtica molt restrictiva, molt pròpia de la perspectiva que hi podia haver fa 40 anys”.


Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/02/el_govern_intensifica_la_internacionalitzacio_del_proces_106695.php