dissabte, 14 de febrer del 2015

Catalunya, més semblant a França i al nord d'Itàlia que no a Espanya

13/02/2015

PODER ADQUISITIU

El Financial Times publica un gràfic sobre la riquesa de les regions de la UE

 

Xavier Lladó





Catalunya, és més semblant a França i al nord d'Itàlia que no a Espanya en poder adquisitiu dels ciutadans. Ho posa de manifest un gràfic sobre la riquesa de les regions de la UE que publica aquest divendres el diari econòmic Financial Times. Tan Catalunya com la major part de les regions franceses comparteixen el mateix to de color de verd; tan sols l'Illa de França, on hi ha la ciutat de París, supera en riquesa Catalunya. Passa el mateix amb Itàlia, on excepte el sud i Sicília, els ciutadans de la resta del país tenen un poder adquistiu molt semblant al dels catalans, amb l'excepció d'algunes regions del nord.


El gràfic, que forma part d'una informació econòmica, pretén explicar, tal com diu Matthew C Klein, l'autor de l'article, que "les vertaderes diferències al territori europeu no venen marcades pels estats sinó per les regions". Així, per exemple, el País Basc, que tal com recorda, té autonomia fiscal, que planerament vol dir rep més del que retorna a l'Estat, al marge que de bon principi la regió ja sigui més rica que les altres. Així els ciutadans del País Basc i Navarra tenen un poder adquistiu superior al de mitjana de les regions holandeses, gran part de França, de Belgica i d'extenses àrea alemanyes.

L'article, el gràfic del qual que posa al mateix nivell el poder adquistiu dels andalusos i els dels sicilians, parla del dèficit fiscal de Catalunya i Madrid ("paguen molt més del que reben") i explica que en aquestes comunitats la inversió del govern espanyol per persona és inferior a altres comunitats, com Extremadura amb un ratio d'inversió molt superior en els ciutdans extremenys.


Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/02/catalunya_mes_semblant_a_franca_i_al_nord_d_italia_que_no_a_espanya_106405.php