divendres, 13 de febrer del 2015

Alexis Tsipras: 'He vist Rajoy nerviós'

Divendres  13.02.2015  08:30

El primer ministre grec s'avé a negociar amb la troica sobre el rescat de Grècia




El primer ministre grec, Alexis Tsipras


El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha assegurat aquest dijous que ha vist al president espanyol, Mariano Rajoy 'nerviós' a la reunió de caps d'estat i de govern de Brussel·les, la primera en què ha participat el líder de Syriza. Tsipras ha assegurat que Rajoy 's'equivoca' amb la seva actitud respecte a Grècia, i li ha recomanat que no 'externalitzi els seus problemes domèstics', en una referència clara a l'ascens de Podem. Rajoy i Tsipras no s'han saludat a la reunió de Brussel·les, i el president espanyol ha evitat valorar al final de la cimera quina impressió ha tingut del nou dirigent grec. 'No jutjo les persones', ha dit.

'Rajoy ha estat nerviós durant la cimera, sobretot per Grècia. Crec que no té raó', ha dit el primer ministre grec en una roda de premsa a Brussel·les amb tota la premsa internacional. Segons Alexis Tsipras, el president espanyol 's'equivoca' a l'expressar a l'estranger 'els problemes' que té a casa. 'Els problemes d'Espanya han de resoldre's a Espanya, amb la implementació de polítiques que han d'acceptar tots els espanyols', ha dit el líder de Syriza.


A l'inici de la cimera, Mariano Rajoy ha demanat a Tsipras 'sentit comú' i li ha recordat que Espanya ha prestat a Atenes 26.000 milions d'euros. El president espanyol ha remarcat que s'han de complir els compromisos, i ha recordat a Grècia que 'no té ningú' que li aporti finançament a part dels socis de l'Eurozona i que les condicions del rescat són 'magnífiques'.


Tot i que no ha mantingut contactes amb Rajoy, Tsipras sí que ha parlat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha assegurat que han tingut una trobada 'molt amistosa'. El nou primer ministre grec també ha fet una reunió bilateral amb el primer ministre britànic, David Cameron.

Acord per parlar del rescat

A la reunió d'aquest dijous, Alexis Tsipras i el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, han acordat l'inici de negociacions 'tècniques' per preparar la reunió de l'Eurogrup de proper 16 de febrer, que serà una trobada 'decisiva' pel futur del programa grec. Durant la seva conferència de premsa, Tsipras ha avisat que 'la troica ja no existeix', i que la trobada es farà amb 'les institucions'. Amb tot, les institucions són precisament les de la troica: la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional. Tsipras també ha dit que els plans d'austeritat aplicats fins ara 'han acabat amb els dèficits però també han causat un enorme problema humanitari'. El Memoràndum d'Entesa, tal i com el coneixem, 'és cosa del passat', ha dit.

Jeroen Dijsselbloem, ha anunciat a través de Twitter un acord perquè 'les institucions s'impliquin amb les autoritats gregues per començar a treballar en una valoració tècnica d'un plantejament comú a partir de l'actual programa i els plans del govern grec'.

L'acord implica que els membres del govern grec es reuniran aquest divendres amb representants de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional per començar a 'preparar el terreny' per l'Eurogrup de dilluns de la setmana vinent, quan es preveu que s'entri a fons en les negociacions, com ha admès el president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat estar 'content' de l'acord entre Tsipras i el president de l'Eurogrup per 'estudiar en substància el programa d'ajust i les idees del nou govern grec'. Juncker ha advertit que 'una mesura anul·lada s'ha de reemplaçar per una nova mesura que en termes fiscals aporti un efecte idèntic'.

Mentrestant, aquest dijous el BCE ha decidit ampliar en 5.000 milions d'euros la quantitat de fons d'emergència que els bancs grecs poden demanar, i que arribarà ara a 65.000 milions. Els diners d'aquest fons de liquiditat d'emergència de la que depenen els bancs grecs per finançar-se estarà disponible una setmana més, fins el 18 de febrer.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4231535/20150213/alexis-tsipras-he-vist-rajoy-nervios.html