dimarts, 10 de febrer del 2015

Albert Pont: “Espanya no té eines adequades contra la corrupció perquè forma part del mateix sistema”

10/02/2015

FRONT Catalanista Independentista

El passat 28 de gener, Albert Pont va participar al debat sobre corrupció que va organitzar l’Ateneu Barcelonès, juntament amb Agustí Uribe-Salazar.

 


 
Albert Pont va sostenir que el fenomen de la corrupció a Espanya és conjuntural, forma part de la cultura política i social i per això, impregna les institucions de l’Estat. Segons Pont, Espanya no té eines adequades contra la corrupció, per que de fet, aquest fenomen forma part del mateix sistema. Un exemple d’això és la instrumentalització de la institució de l’indult.

Pont va advertir que les polítiques pròpies de l’Estat policial (sanció repressió) no seran suficients per a eradicar un comportament tan arrelat tant dins com fora dels estaments polítics. I va afegir que caldria una nova forma d’organització política, amb noves institucions i molta educació per afrontar aquest fenomen.



Albert Pont va comparar la percepció de la corrupció amb la percepció de la delinqüència convencional i el crim organitzat a Espanya. I va determinar que mentre la percepció de la delinqüència convencional i el crim organitzat a Espanya és equiparable a la de països del seu entorn més immediat (França, Alemanya…), la percepció de la corrupció a Espanya només és comparable a la de països com Mèxic, Brasil, Iran, Cambodja, Etiòpia, Malawi, Indonèsia, India o Ghana, segons els estudis del World Economic Forum (2013).

Seguint aquesta mateixa font, el president del Cercle Català de Negocis va advertir de la manca de qualitat de les institucions polítiques d’Espanya. Va comparar 21 variables entre Espanya, Botswana i Rwanda. Aquests dos països obtenen millor puntuació que Espanya en 19 de les 21 variables analitzades: malversació de fons públics, transparència política, independència del sistema judicial, tràfic d’influències, suborns, malbaratament dels recursos públics…. De fet, més del 60% dels països en vies de desenvolupament superen la mitjana d’Espanya en qualitat de les institucions públiques, amb independència del seu règim polític i del seu sistema de govern. El cas més paradigmàtic és el sistema judicial espanyol: l’eficiència del sistema judicial espanyol empara a punts amb la del Marroc, i la seva independència és comparable al sistema judicial de l’Iran, Indonèsia i Zàmbia.

Així mateix, Pont va recordar que Catalunya és amb molta diferència la comunitat autònoma amb menys casos de corrupció per milió d’habitants (5) davant d’altres comunitats: Balears (31), Galícia (19), Andalusia (16), Cantàbria (13)… essent 12 la mitjana espanyola, segons un estudi realitzar Per Ramir de Porrata-Dòria, vicepresident del CCN que estudiava tots els cassos de corrupció a Espanya entre 1984 i 2014. Altres paràmetres apunten en la mateixa direcció. Així, el diner que la corrupció mou a Catalunya és poc més d’un 2% del total que el fenomen mou a tota Espanya, malgrat que Catalunya representa quasi el 20% del PIB de tot l’Estat espanyol.

Pont també ha advertit del risc de la creixent instrumentalització de la corrupció, tant per part del poder polític com dels mitjans de comunicació. I va denunciar el diferent tracte que reben els casos de corrupció segons el partit polític i la comunitat a la que afecten. La informació doncs, no té per objecte ni denunciar ni eradicar el fenomen de la corrupció, si no afeblir a l’adversari polític a costa de deteriorar la confiança dels ciutadans en el sistema polític democràtic.

Finalment, Albert Pont ha manifestat que l’actual context polític ens ofereix una oportunitat històrica, potser única, per crear noves estructures d’Estat que afavoreixin el canvi de cultura política necessari per eradicar el fenomen de la corrupció.


Enllaç noticia :

https://www.facebook.com/frontcatalanistaindependentista/photos/a.742145049161568.1073741828.741635695879170/870622506313821/?type=1&permPage=1