divendres, 23 de gener del 2015

Gabilondo: "Potser ja és tard per recuperar independentistes"

22/01/2015

PLEBISCITÀRIES

El periodista afirma en un acte del Diplocat a Madrid al costat de Montilla, que "molta gent", sobretot joves, ja han fet el pas


Xaviet Lladó





Iñaki Gabilondo ha reconegut avui en un acte del Diplocat a Madrid, que "potser ja és tard per recuperar independentistes". El periodista ha afirmat al costat de l'expresident José Montilla, que "molta gent", sobretot joves, ja han fet el pas de prescindir d'Espanya. Al seu entendre, hi ha una joventut que ja ha passat pàgina, i hi ha una societat que potser no marxa administrativament mai, però que "ja ha marxat sentimentalment perqupe Espanya ja no és el seu projecte". Gabilondo ha insistit que Catalunya té un projecte, i que els qui el defensen són coherents i el porten endavant. "El que no entén és què pretén Espanya, els partits, amb Rajoy mirant les musaranyes", ha afegit.



Iñaki Gabilondo, José Montilla i Jaume López, en un moment de la conferència


L'acte a la llibreria Blanquerna, destinat a per presentar el nou llibre del professor Jaume López 'La independència de Catalunya explicada als meus amics espanyols', ha registrat un ple absolut. Gabilondo ha dit que es desconeix la força real del sobiranisme. "Encara no sabem la dimensió de la realitat de la voluntat independentista i la que no ho és", ha advertit. Però si ha deixat clar que les coses no poden continuar com estan. "La Catalunya actual no cap en l'Espanya actual. Cal un nou encaix".

Montilla ha defensat en la seva intervenció, que "España és una nació de nacions". "Ho he cregut tota la meva vida", ha apuntat. Ha pronosticat un "govern de coalició després de les pròximes eleccions generals", que al seu entendre podria donar joc. L'expresident ha advocat pel pragmatisme en la relació amb l'Estat, i ha criticat en aquest sentit l'acció del govern català. "Necessitem més política, la política intel·ligent, subtil, eficaç, la que resol, no la que s'enquista", ha dit, alhora que es reafirmava en el diàleg amb el poder espanyol.

L'expresident ha compartit amb Gabilondo que "Catalunya i Espanya no poden seguir així, han d'afrontar un canvi en les seves relacions" i ha matisat que es pot creure en Catalunya com a nació sense ser nacionalista. "Catalunya és una nació, així ho creiem molts catalans, jo entre ells, sense ser nacionalista", ha defensat.

El professor Jaume López ha assegurat que actualment a Catalunya se sent un problema de reconeixement de la identitat, "en un Estat que crèiem plurinacional". Ha assegurat que l'assaig que ha presentat és "un discurs sincer perquè es coneguin les raons de l'independentisme". Per López, el procés sobiranista s'ha d'afrontar sense tensions i amb arguments. "Sigui quina sigui la decisió que prenguem, les dues parts necessitem informació i intercanviar raons", ha afirmat.


Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/01/gabilondo_potser_ja_es_tard_per_recuperar_independentistes_105926.php