divendres, 23 de gener del 2015

Aquesta és l'anàlisi de 'The Economist' sobre les plebiscitàries

23/01/2015

PLEBISCITÀRIES

El setmanari britànic assegura que Rajoy "té l’esperança" que la recuperació econòmica freni l’independentisme


Nerea Rodríguez



Reportatge al 'The Economist' sobre les plebiscitàries


El setmanari britànic ‘The Economist’ publica un reportatge sobre les eleccions plebiscitàries convocades pel president de la Generalitat, Artur Mas, pel 27 de setembre. Segons el setmanari, “les eleccions s’estan promovent com un plebiscit sobre la independència, però no de la manera que volia Mas”, i explica que “el seu pla original era una llista unitària que unís a tots els partits separatistes, però que ha caigut davant la insistència dels seus rivals (ERC). En l'últim minut, va acceptar que ERC aniria per separat de la seva pròpia CiU, a canvi del seu suport per al pressupost d'aquest any, que el seu govern en minoria no podia aprovar sol”.


La data del 27 de setembre és, segons ‘The Economist, “bona i dolenta per als separatistes”, perquè “és només dues setmanes després de la festa nacional de Catalunya, l'11 de setembre, que els activistes han convertit en un esdeveniment de masses en els darrers anys. Però haurien preferit votar el mes de febrer”. També es fa ressò de les eleccions municipals, que tindran lloc al maig, on “es posarà a prova la capacitat de resistència del nou partit nouvingut d'esquerres, Podemos”.

Segons el setmanari britànic, “una batalla interessant serà a la capital catalana, Barcelona, on Podemos dóna suport a un grup anomenat Guanyem. El resultat a Barcelona, amb diverses parts que puguin guanyar, serà un exemple de la nova política fracturada de Catalunya i Espanya: de vegades poden ser necessàries tres parts per a formar una majoria”. ‘The Economist’ també destaca que Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, “volen posar-se d'acord sobre un full de ruta comú per a la independència”.

En aquesta línia, destaca que Junqueras “pressionarà perquè sigui contundent. Però alguns dels aliats de Mas dins de CiU volen que s’afebleixi una mica, perquè sinó, UDC pot dividir la pròpia CiU de Mas. I l'escassa majoria per la independència que es troba en algunes enquestes pot anar amb ella”. En relació al president espanyol, Mariano Rajoy, assegura que “té l'esperança que la recuperació econòmica, amb un creixement que supera al de la resta d'Europa, crearà suficients llocs de treball i portarà bons resultats com per frenar el tren independentista”.


Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/01/aquesta_es_l_analisi_de_the_economist_sobre_les_plebiscitaries_105931.php