dimecres, 19 de novembre del 2014

Hipocresia espanyola, reconèixer Palestina, però no Kosovë i molt menys Catalunya

Dimecres, 19 de novembre de 2014 05:00 h

El Congrés demana per unanimitat al govern espanyol que reconegui l'Estat palestí en el marc d'un procés de pau, però amb tants matisos que ha quedat com paper mullat 










Madrid (ACN).- El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una proposició no de Llei del Grup Socialista que insta el govern espanyol a reconèixer l'Estat palestí. L'aprovació ha estat fruit de l'acord entre les dues principals formacions espanyoles, el PP i el PSOE, en un text que s'alinea amb la iniciativa de la Unió Europea per pressionar Israel a trobar una solució pactada per a l'establiment de dos estats. 

Hi ha votat a favor totes les formacions, malgrat que algunes, com ERC i ICV, han vist decaure les seves esmenes que reclamaven un posicionament més clar contra l'ocupació de territoris per part d'Israel, o d'UPyD, que demanava una condemna "més clara" del terrorisme. 

Text rebaixat, esmenat, un paper mullat més, típic de la diplomàcia espanyola


El text que finalment ha vist la llum a la cambra baixa no estableix cap termini temporal perquè l'executiu espanyol faci efectiu aquest reconeixement, fet que sintonitza amb el criteri del ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, contrari a qualsevol text que limités el marge de maniobra de l'executiu espanyol. A més, el text deixa clar que aquest reconeixement ha de ser fruit d'un "procés de negociació entre les parts que garanteixi la pau i la seguretat" i que l'executiu espanyol promourà "de manera coordinada al sí de la Unió Europea" aquest reconeixement "en el marc d'una solució definitiva i global" basada en la "creació de dos estats" que coexisteixin "en pau, seguretat i prosperitat".




PSOE i PP pacten un text tant laic que els deixa al descobert, si teòric a Palestina, no a Kosovë i molts menys a Catalunya

El PP també ha introduït a la seva esmena transaccional un apartat que deixa clar que s'han de tenir "plenament en compte les legítimes preocupacions, interessos i aspiracions de l'Estat d'Israel". El Congrés actua en aquesta direcció després que altres països europeus com Suècia i Gran Bretanya ja hagin reconegut l'Estat palestí. En les pròximes setmanes ho podria fer també França.

Margallo promet "aplicar la resolució amb eficàcia, justícia i prudència"

Malgrat que no és diputat, el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha fet ús de la possibilitat d'intervenir al debat per assegurar que el seu executiu aplicarà la resolució aprovada "amb la màxima eficàcia, justícia i prudència possible". Margallo ha celebrat la unanimitat en la votació i ha expressat "l'esperança" que la iniciativa serveixi per desencallar les converses de pau.

El PSOE demana un "missatge clar" a Israel

La portaveu del PSOE i exministra Trinidad Jiménez ha celebrat l'acord i ha insistit que la "solució" al conflicte israelo-palestí és la creació dels dos estats. Malgrat la iniciativa a nivell europeu, ha recordat que la comunitat internacional ha de fer un "pas més" i llançar un "missatge clar" a Israel respecte a la necessitat de pau.

El PP diu que els dos estats són "el camí a la pau" però nega el dret a decidir dels catalans

Tot i els matisos en la resposta a Israel, la portaveu del PP, Beatriz Rodríguez-Salmones, ha expressat el suport de la seva formació a la iniciativa. "El mètode és l'acord, la finalitat és la pau, i nosaltres volem ser un instrument en coordinació amb la Unió Europa, que ha declarat d'interès prioritari aquesta qüestió", ha dit després de condemnar l'atemptat que ha tingut lloc aquest dimarts a Jerusalem.

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, també ha condemnat l'atemptat que ha tingut lloc aquest dimarts a Jerusalem i ha afirmat que li produeix el mateix "fàstic" veure com Hamàs celebra l'atemptat com l'ús de la violència per part d'Israel per "massacrar" el pobre palestí. Tardà ha donat la "benvinguda" a l'acord assolit al Congrés malgrat que el PSOE no ha acceptat les esmenes d'ERC.

El portaveu d'IU-ICV Joan Josep Nuet s'ha mostrat esperançat que l'aprovació de les iniciatives a l'Estat i a nivell europeu serveixin perquè la societat israeliana "pensi i reflexioni" sobre quin és el futur per a la convivència a la seva regió. Nuet ha reivindicat la capitalitat de Jerusalem per a l'Estat palestí.

Per part del PSC, el diputat Àlex Sáez ha celebrat que el Grup Socialista hagi "arrossegat" el PP al reconeixement de l'Estat de Palestina i ha afirmat que la iniciativa situa l'Estat a "l'avantguarda" dels països europeus en el nou impuls per a la solució dels dos estats.

El portaveu de CiU Jordi Xucla ha celebrat l'acord i la política de "pacte en majúscules" entre les formacions per fer possible el text, i ha recordat que la solució per a la pau a la zona són els dos estats. "El debat d'aquesta tarda és una contribució a combatre el fatalisme de que dos pobles no poden con viure en pau", ha afirmat.