dijous, 20 de novembre del 2014

Els "foscos comentaris" del cap de l’Exèrcit sobre Catalunya, a 'The Washington Post'

20/11/2014

CONSULTA 9-N

El rotatiu nord-americà afirma que aquestes declaracions "no ajudaran a superar la divisió entre Barcelona i Madrid"

 

Nerea Rodríguez


L'article a ‘The Washington Post’



Un article en un blog del diari nord-americà ‘The Washington Post’ es fa ressò dels “foscos comentaris” que va fer dimarts el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit espanyol, Jaime Domínguez Buj, sobre Catalunya. L’article destaca que "el cap de l'Exèrcit espanyol ha ficat cullerada en la tempesta sobre la reivindicació d'independència de Catalunya. Va lligar la situació actual de Catalunya a la pèrdua de les colònies espanyoles fa més d'un segle, en la Guerra Hispano-Americana".

El periodista Ishaan Tharoor recorda que “Catalunya, una regió del nord-est, amb la seva pròpia llengua i identitat, mai ha estat una colònia espanyola. El seu moviment secessionista ha agafat impuls en els últims anys, culminant en l'intent de la regió per organitzar un referèndum sobre la qüestió de la independència a principis d'aquest mes”. “Més d'1 milió de catalans van votar en el plebiscit, el 9 de novembre en el que va ser una enquesta simbòlica, no vinculant perquè Madrid es va negar a reconèixer-la. La gran majoria va optar per la independència”, afirma.


A més, el text destaca que “el Govern espanyol insisteix que els habitants de la regió no tenen un dret a la lliure determinació. També ha rebutjat propostes del líder català Artur Mas per mantenir un diàleg constructiu per trobar un camí pel qual Catalunya, la llar d'una cinquena part de l'economia espanyola, pugui decidir el seu propi destí polític”, i afegeix que “el fiscal de l'Estat d'Espanya, fins i tot va presentar una demanda contra Mas per organitzar el plebiscit simbòlic”.

Alhora, el periodista critica que “l'exèrcit espanyol, per descomptat, té un passat tèrbol a Catalunya. Sota la dictadura del militar Francisco Franco, el català va ser exclòs de les escoles, es va prohibir l'ús de noms catalans, i les tradicions catalanes locals van ser suprimides”, i conclou: “Els temps, per descomptat, han canviat molt des de la mort de Franco i l'arribada de la democràcia espanyola. Però les declaracions del cap de l'Exèrcit, probablement no ajudaran a superar la divisió entre Barcelona i Madrid”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/11/els_foscos_comentaris_del_cap_de_l_exercit_sobre_catalunya_a_the_washington_post_104680.php