dijous, 6 de novembre del 2014

De Toro: "La majoria dels ciutadans espanyols senten vergonya de ser-ho"

06/11/2014

L’escriptor gallec opina que “per molta inflamació nacional que pateixin alguns, Espanya no existeix com a nació”


Nerea Rodríguez



L'escriptor gallec Suso del Toro



L’escriptor gallec Suso de Toro ha escrit avui un contundent i dur article al digital 'Eldiario.es' contra el govern espanyol. En el text, de Toro afirma que “el que molta gent veu és el fracàs del país, el fracàs d'Espanya”, i que, per tant, “la majoria dels ciutadans espanyols, contemplant el panorama polític i social, senten vergonya de ser-ho. No hi ha selecció de futbol que pugui tapar tan gran buit”. Alhora, avisa que “el que s'observa des de fora d'Espanya és molt més que la crisi final d'una època, perceben que és el fracàs d'un estat i d'una nació”.

L’escriptor opina en el text que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, “és un curiós personatge totalment desconegut per els qui l’han votat i per la societat espanyola en el seu conjunt però políticament és un buit que s’ho empassa tot. Va arribar sense projecte polític per a un país, únicament portava la llista de comandes dels seus suports econòmics i ideològics: desfer el que havien fet governs anteriors i rampinyar tot el patrimoni públic que fos possible”.


En aquesta línia, assegura que “des del Tribunal Constitucional fins a l'últim policia tot l'Estat serveix a la seva ideologia i la seva política. No se m'ocorre cas més flagrant que l'enviament de 30 agents de la Unitat d'Intel·ligència de la Policia per investigar a empreses i polítics catalans amb la finalitat d'enterbolir i desprestigiar la consulta. Però les últimes sentències del Tribunal Constitucional, conformat i presidit pel PP, han sentenciat definitivament al propi tribunal i a la Constitució: estava morta i la van incinerar pretenent enterrar les demandes catalanes”.

Per tot això, creu que Espanya es troba amb una “crisi política per la política del Govern i crisi institucional per la liquidació de la Constitució, sí, però també crisi nacional”. Segons ell, “es tracta de la crisi d'un model d'estat nació i de la seva cultura nacional, autoritària i nacionalista. Per molta inflamació nacional que pateixin alguns, Espanya no existeix com a nació. La seva ciutadania no troba res ni ningú que encarni alguna cosa compartida i esperançadora”.

Davant d’aquesta situació, de Toro avisa que només hi ha dues sortides: “La que va prevaler desgraciadament al segle XX, amb la dictadura de Primo i el règim de Franco, refugiar-se en el nacionalisme i l'autoritarisme. L'altra és recuperar el programa de l'antifranquisme, recuperar les llibertats personals que aquest govern ens roba dia a dia, una moral social que no permeti la misèria com alguna cosa legítima i reconèixer la diversitat nacional i els mecanismes perquè la societat s'expressi”.

I conclou: “No es tracta de reformar la Constitució, ja va ser incinerada, l'única cosa possible per fer és un nou procés constituent”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/11/de_toro_la_majoria_dels_ciutadans_espanyols_senten_vergonya_de_ser-ho_104322.php