dilluns, 6 d’octubre del 2014

Sala i Martín deixa en evidència la 'llotja del Bernabéu'

06/10/2014

LLOTJA DEL BERNABEU

L'economista detalla que l'Estat pagarà 1.350 milions a Escal UGS, l'empresa promotora del Castor, i que és un "capitalisme castís"

 

Bernat Vilaró


L'economista Xavier Sala i Martín - Joan Tomàs


L'economista Xavier Sala-i-Martín ha deixat en evidència l'economia espanyola en un article publicat a la seva pàgina web, que fa referència als 1.350 milions d'euros que l'Estat pagarà a l'empresa privada Escal UGS, promotora del magatzem conegut com el Castor, que va provocar terratrèmols a les coses d'Alcanar i Vinaròs l'any passat. Al text destaca que Escal UGS està participada en un 66,7% per ACS, propietat de Florentino Pérez, amo i senyor del Reial Madrid.

"En les economies de mercat que funcionen, les empreses fan inversions arriscades. Quan surten bé, es queden els beneficis. I quan surt malament, s'empassen les pèrdues. Si les pèrdues són molt grans, tanquen les portes". Segons afegeix l'economista, en alguns països "moltes empreses viuen del favor de l'Estat, de la regulació del BOE, de la influència política, de la protecció dels amics del sector públic".

I és a continuació quan detalla que divendres passat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, "va anunciar que l'Estat pagarà uns 1.350 milions a una empresa privada que
va intentar construir un magatzem de cas que va acabar sortint malament", en referència al projecte Castor.

"En comptes de perdre els diners invertits i enfrontar-se a la fallida, que és el que dictarien les regles del mercat lliure, l'Estat compensarà les pèrdues d'aquesta empresa. I no ho farà amb els diners que la senyora Soraya i els seus col·legues posaran de la seva pròpia butxaca. Ho farà amb els impostos que l'Estat expropiarà als contribuents durant els propers 30 anys", continua.

"Capitalisme castís"

Això "és una mostra més que l'espanyola no és una economia de mercat sinó més bé és el que César Molinas [escriptor, periodista i professor universitari gallec, exministre de Cultura durant els governs de José Luis Rodríguez Zapatero] va batejar com "capitalisme castís": un capitalisme en el qual algunes empreses utilitzen el poder de l'Estat per robar els diners del contribuent en benefici propi. Un capitalisme que, en comptes d'anar a la fallida i deixar lloc a qui pugui fer les coses millor, algunes empreses aconsegueixen sobreviure i enriquir-se gràcies al favor polític", explica Sala-i-Martín.

La tribuna del Bernabéu

Segons continua, "Molinas assegura que moltes d'aquestes relacions es forgen a la tribuna del Santiago Bernabéu", l'estadi de futbol del Reial Madrid. "Resulta que l'empresa rescatada ahir per l'Estat i que rebrà 1.350 milions d'euros és una empresa que s'anomena Escal UGS i està participada en un 66,7% per ACS, propietat de Florentino Pérez, amo i senyor del Reial Madrid. "Quina casualitat! Al final resultarà certa la sospita de Molinas i que la tribuna del Bernabéu és l'epicentre del capitalisme castís espanyol!".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/sala_i_martin_deixa_en_evidencia_la_llotja_del_bernabeu_103590.php