dilluns, 20 d’octubre del 2014

Principi d’acord entre el govern i la CUP pel 'nou 9-N'

20/10/2014

CONSULTA 9-N

Mas torna a obrir converses amb tots els partits proconsulta amb l'objectiu de refer la unitat. Aplaudeix que ERC secundi la votació


Bernat Vilaró


F.Homs


El govern de la Generalitat ha anunciat aquest matí un "principi d'acord tècnic" amb la CUP per blindar el 'nou 9-N', segons ha informat avui el portaveu de l'executiu, Francesc Homs. El també conseller de la Presidència ha insistit en la terminologia d'aquest acord, per "restablir la unitat tècnica: "Situa amb precisió el mínim comú denominador que creiem que es pot assolir, essent pràctics".

L'executiu vol ampliar el pacte ara als altres partits pro-consulta.

Un preacord de 10 punts

L'acord inclou 10 punts, entre els quals destaca la creació d'un òrgan tècnic compost per membres dels diferents partits per comprovar l'operativa necessària per la consulta; activar una comissió de control del desplegament de les campanyes institucionals i assegurar la pluralitat i representativitat de les comissions a nivell nacional i territorial.

A més, el govern i la CUP han acordat compartir "les campanyes institucionals que es fan i s'hagin de fer durant els propers dies", a més d''explicar "amb tot el detall necessari tot l’operatiu", com també "dissenyar i executar un cronograma sobre les fases de desplegament de la consulta", i organitzar i vehicular la crida a la participació d'observadors internacionals".

Homs també ha explicat que l'executiu i el partit de David Fernández s'han posat d'acord per garantir promoure una campanya deliberativa amb la col·laboració del món local. Finalment, el portaveu ha anunciat que "el govern assumeix formalment i per escrit el compromís amb la ciutadania que ha expressat la voluntat de votar el 9-N", tal i com també demanava la CUP. A més, l'executiu català "es fa responsable de qualsevol incidència que li pugui ser imputable i de qualsevol alteració de la consulta".









Nova ronda de converses

Homs ha anunciat que el president de la Generalitat, Artur Mas, tornarà a obrir converses amb tots els partits proconsulta per mirar de recuperar la unitat política per assegurar l'èxit de la consulta del 9-N. "Es tracta de situar també les eleccions amb un caràcter plebisctiari", ha afegit el portaveu del govern, que ha recordat que l'únic que té la competència per decidir i convocar eleccions és el president Mas. En aquest sentit, escoltaran la petició que ha fet Ara és l'hora i també la dels diferents partits.

"Treballem perquè es pugui votar a tot arreu, i si anem més enllà dependrà de la disponibilitat efectiva dels Ajuntaments que s'hi prestin. A on no sigui així s'haurà de votar a les instal·lacions de la Generalitat". "El 9 de novembre sortirà bé i serà un èxit de tota la gent partidària del dret a decidir", ha afegit Homs. El conseller ha valorat que ERC hagi acceptat el 9-N i els seus dirigents s'hagin apuntat com a voluntaris.








L'anunci de Fernández

El diputat de la CUP David Fernàndez ha dit aquest matí -abans de la compareixença d'Homs- que els partits del bloc sobiranista havien acceptat vuit de les condicions que havia posat el seu partit i que ja s'estava a punt de tancar l'acord sobre els altres dos punts.

En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', Fernàndez ha afegit que l'únic punt que ha estat rebutjat és el de crear una conselleria de la Consulta. Aquesta unitat "és clau per dignificar, mantenir i reforçar el 9-N", segons ha manifestat.











http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/principi_d_acord_entre_el_govern_i_la_cup_pel_nou_9-n_103925.php