dilluns, 20 d’octubre del 2014

Malestar de Junqueras i Herrera per l'anunci del govern de 'pre-acord' sobre el 9-N

Dilluns  20.10.2014  17:08

Autor/s: ACN

'Si el govern no accepta els onze punts que planteja la CUP ens sembla clarament insuficient', diu Junqueras  




Junqueras i Mena, després de la reunió.
 
Marta Rovira amb Joan Herrera.



El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, s'han declarat 'incrèduls' per l'anunci que ha fet avui el govern català sobre el 9-N. Tots dos s'han trobat avui per dinar i, quan han sortit, han criticat que el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, hagi anunciat un preacord pel 9-N amb els partits, per més que ni ERC, ni ICV-EUiA, ni la CUP --que se n'ha desmarcat amb un comunicat-- s'hi hagin sumat. 'Vostès sabran si es bo que un govern anunciï un acord que després desmenteixen les parts', ha dit Junqueras. ERC, ICV-EUiA i la CUP treballen en una proposta per incloure garanties a la votació plantejada pel Govern.





'Ens agradaria que el govern rectifiqués i tornés a l'escenari d'unitat que ell mateix va trencar', ha dit Junqueras. I ha afegit: 'Si el govern no accepta els onze punts que planteja la CUP ens sembla clarament insuficient.'

'Ens ha sorprès l'anunci d'Homs. I encara més el desmentit de la CUP. Creiem que el problema de fons és que el govern ens planteja un procés participatiu i ens diu que és una consulta. Seria molt positiu que el govern es comprometés a dir les coses pel seu nom', ha dit Herrera en acabat el dinar de treball.





En una línia molt similar, Junqueras ha explicat que s'afegeix a la 'incredulitat' dels ciutadans davant l'anunci d'un acord 'posteriorment desmentit per les parts'. 'Estem igual d'astorats i preocupats que molts ciutadans', ha dit.

Ni un ni l'altre creuen que el preacord anunciat pel govern contribueixi a recuperar el consens 'que el Govern va trencar' entorn del 9-N. En el pla més personal, Herrera ha preferit no opinar res sobre la comparació que ha fet Homs entre el dirigent ecosocialista i els líders de PP i C's, perquè cap dels tres anirà a votar el 9 de novembre. 'Hi ha persones que es retraten per elles mateixes', ha destacat.

El dinar d'avui no era previst, però l'anunci de pre-acord d'Homs sobre les qüestions tècniques del 9-N que ha fet Homs avui al matí ha fet que Herrera i Junqueras es truquessin i decidissin de reunir-se juntament amb altres membres de les direccions dels partits. Junqueras ha estat acompanyat per la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i que Herrera ha comptat amb el suport de l'altra coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, del secretari general d'ICV, Josep Vendrell, i del portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena.

La CUP també ha estat convidada a aquesta trobada, però ha preferit no participar-hi, tot i que ha estat informada dels resultats per via telèfonica.

De la reunió, no n'ha sortit cap proposta en concret; tan sols el compromís de seguir treballant per una proposta conjunta entre les tres formacions polítiques. L'objectiu és arribar a un acord i, posteriorment, traslladar-lo al govern perquè el valori. 'Hem de trobar una manera perquè el 9-N sigui el més digne possible i el més participatiu possible', ha declarat Junqueras. 'Entenem que és fonamental una mobilització unitària per aconseguir un 9-N de tots els que defensem el dret a decidir, sabent que la consulta ja no és una consulta', ha afegit Herrera.

ICV-EUiA insisteix que no cridarà a votar

ICV-EUiA insisteix que no farà una crida a votar en el procés participatiu que planteja el govern, però sí que participarà en el 9-N en forma de mobilització al carrer. Aquest és un dels punts que volen pactar amb ERC i la CUP. De fet, Junqueras ha explicat que entén que ICV i EUiA prefereixin mobilitzar-se en comptes de votar, un cop el govern ha canviat els punts de l'acord que existia fins dilluns passat. ERC està disposada a incloure, en paral·lel a la votació, una gran mobilització ciutadana.

Els republicans també volen que el govern accepti els onze punts que ha proposat la CUP per aportar més garanties democràtiques i de control al procés participatiu. 'No entendríem que després d'haver trencat el consens, ara no acceptessin ni els onze punts de la CUP', ha explicat Junqueras. En el que també coincideixen ICV-EUiA i ERC és en la necessitat de la convocatòria d'unes eleccions 'el més ràpid possible', tot i que discrepen sobre el caràcter plebiscitari d'aquestes.

Tant Junqueras com Herrera s'han emplaçat a seguir col·laborant per tancar tan aviat com puguin un acord entre ERC, ICV-EUiA i la CUP sobre s garanties que exigiran al Govern per comprometre's amb el 'nou 9-N'. Un cop tinguin el document enllestit el faran arribar a l'executiu perquè en doni l'opinió.

Comunicat de la CUP

La CUP ha assegurat que no ha arribat a cap acord bilateral amb CiU sobre el 9-N. A través d'un comunicat, el partit ha matisat que es tracta d'una 'proposta coordinada i comunicada també amb ERC i oberta a ICV-EUiA'. En aquest sentit, expliquen que han mantingut converses multilaterals, especialment amb ERC, amb l'objectiu de 'blindar' el 9-N i en base a les 11 condicions que van posar al Govern. De les quals, 8 s'han acceptat, una s'ha rebutjat i dues s'han fusionat. David Fernández ha avançat aquest dilluns que estava pràcticament tancat un acord sobre les garanties del 9-N i poc després el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat un preacord per restablir una 'unitat tècnica'.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4215934/20141020/malestar-junqueras-herrera-lanunci-govern-pre-acord-9-n.html