dijous, 2 d’octubre del 2014

Mas actua tot i el TC: Firma el nomenament de la 'junta electoral' del 9-N

02/10/2014

CONSULTA 9-N

La consulta tira endavant després de l'aprovació de l'organisme ahir al Parlament. "És un pas ferm que compromet el president", afirma Homs


Lluís Bou

El president Artur Mas, anant a la reunió del consell executiu


El president Artur Mas ha fet aquesta tarda un pas decisiu, que mostra de forma evident que la Generalitat actuarà al marge de la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional. Mas ha signat el decret de nomenament dels 7 membres de la 'junta electoral' de la consulta del 9 de novembre. El Parlament va aprovar ahir la creació de l'organisme amb la tria dels candidats, però faltava que Mas ho fes efectiu amb la firma del decret. És el que ha fet el president aquesta tarda, passant per alt de manera explícita els requeriments del Constitucional.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha declarat després als passadissos del Parlament, que "és un pas ferm que compromet el president". "Estem convençuts que és un pas que es pot fer", en termes jurídics.

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicarà demà el nomenament, en el que és un un tràmit de desplegament de la llei de consultes, que està suspesa de forma cautelar pel TC, a petició del govern espanyol.

Els membres de la denominada comissió de control són la catedràtica de dret constitucional de la UAB Mercè Barceló i Serramalera; el catedràtic del departament de Ciència Política de la UAB Joaquim Brugué Torruella; el degà de la facultat de ciències jurídiques de la URV Alfons González Bondia; el catedràtic de dret civil de la UG Miquel Martin Casals; el jurista Marc Marsal Ferret; el catedràtic de ciència política de la UB Jordi Matas Dalmases i l'advocat Benet Salellas Vilar.
Tots ells són professionals en exercici i professors d'universitat, i cap d'ells no és polític en actiu. El nomenament dels membres de la comissió de control era un pas imprescindible per a la celebració de la consulta. Els juristes donaran garanties que la convocatòria se celebrarà correctament per a totes les parts.

Mas ha firmat el nomenament l'endemà de la votació al Parlament, i un dia abans que demà se celebri la cimera de partits pro-consulta per acordar l'estratègia a seguir. La unitat seguirà i d'aquesta manera s'ha confirmat en els contactes preliminars que s'han celebrat avui al Parlament.