dijous, 2 d’octubre del 2014

El no de Rajoy a la consulta obrirà una crisi a la UE

Dijous, 2 d'octubre de 2014 15:15 h

Els eurodiputats d’ERC, CiU i ICV diuen a Martin Schulz, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk que si el TC tomba la consulta el procés català "serà una qüestió europea" que "hauran d'abordar"


Brussel·les (ACN).- Els eurodiputats d'ERC, CiU i ICV han avisat aquest dimecres que els ciutadans de Catalunya "no entendrien que la UE i les seves institucions renunciïn als seus principis fonamentals per amagar-se darrere l'escut de la neutralitat" en el cas català. Josep Maria Terricabras, Ernest Maragall, Ramon Tremosa, Francesc Gambús i Ernest Urtasun han escrit al president de l'Eurocambra, Martin Schulz, el futur president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el que serà el nou cap del Consell, Donald Tusk, per reclamar-los que s'interessin pel procés català. A la carta, adverteixen que el 9-N deixarà de ser un afer intern d'Espanya per convertir-se en una "qüestió europea". 





El no de Rajoy a la consulta un nou maldecap pel ministre d’exteriors i la UE

"El poble de Catalunya, que ha demostrat repetidament el seu compromís amb el projecte comú de construcció europea, només desitja expressar el seu dret en pau i democràcia, i no entendria que la Unió Europea i les seves institucions renunciessin als seus principis fonamentals per amagar-se darrere de l'escut de la neutralitat", asseguren els eurodiputats a la seva carta.

8 milions de persones sense dret a vot


Els eurodiputats reclamen a Schulz, Tusk i Juncker que "tinguin interès per l'assumpte" i no "donin l'esquena als 8 milions de ciutadans de la UE que desitgen expressar la seva opinió mitjançant un instrument tan civilitzat, tan democràtic, tan pacífic i tan europeu com és una urna i un vot".

La qüestió catalana comença a ser una qüestió de la UE

Per Terricabras, Maragall, Tremosa, Gambús i Urtasun fins ara la qüestió catalana podria ha estat considerada "una qüestió interna de l'Estat espanyol", però si hi hagués un posicionament ferm del Tribunal Constitucional en contra del 9-N, l'afer "deixaria de ser intern per començar a ser una qüestió europea que tard o d'hora les institucions europees hauran d'abordar".

ERC, CiU i ICV demanen als alts càrrecs europeus que "mostrin l'interès pertinent sobre el que està passant a l'Estat espanyol, on hi ha qui vol enfrontar la legalitat i l'Estat de dret a la democràcia i la voluntat popular, quan els primers haurien de servir per protegir els segons".


http://www.directe.cat/noticia/371332/el-no-de-rajoy-a-la-consulta-obre-una-crisi-a-la-ue 


2 comentaris :

Anònim ha dit...

Diria k al llarg de la història, Europa mai ha acabat ajudant als Catalans i no crec k sigui molt diferent aquest cop

GIEM GREW ha dit...

Nadie en Europa aceptará un nacionalismo exclusivo y excluyente como el vuestro. Os habéis equivocado de siglo