dilluns, 6 d’octubre del 2014

Brugué: “les consultes em semblen un mecanisme poc democràtic”

Dilluns, 6 d'octubre de 2014 09:55 h

L’exdirector general de Participació Ciutadana durant el tripartit i exmembre de la comissió de control de la consulta a proposta d’ICV , boicoteja la consulta.


(ACN).- "Tinc indicis i bastantes sospites que finalment el que estem fent és una certa escenificació i una maniobra però que al final acabarem fent una cosa diferent a la consulta". Així s'ha expressat Joaquim Brugué, el membre de la comissió de control de la consulta que ha decidit renunciar per falta de garanties democràtiques. En declaracions a Rac 1, Brugué ha acusat el Govern de no ser neutral, carregant contra l'acte d'alcaldes d'aquest dissabte per aquest motiu. També ha criticat que el president de la Generalitat, Artur Mas, firmés el decret de nomenament de la comissió tot i que l'informe del Parlament avisava que quedaria "fora de tota cobertura legal". 






Dimissió per twitter prèviament filtrada a Crític (periodisme d’investigació)

Brugué, que va anunciar la seva dimissió per Twitter diumenge, ha reconegut que encara no ha comunicat al Govern la seva decisió ni ha pogut parlar amb la resta de membres de la comissió. Ha explicat que ell va acceptar formar-ne part pensant en el que repetia sempre el president de la Generalitat, és a dir, "que la sortida és la consulta i que s'ha de fer en el marc de la llei i amb totes les garanties democràtiques per poder-ho presentar al món i que tingui tota la validesa necessària".

El diàleg en front de la consulta


Tot i que ha assegurat que ell està a favor del 9-n, ha assegurat que ell és més partidari de la democràcia deliberativa, basada en el diàleg, que no pas de la democràcia directa, perquè reclama molta simplificació.

Indicis i sospites

Brugué ha apuntat que la llarga reunió que van mantenir els partits el passat divendres va acabar amb una declaració que no aclareix com s'arribarà al 9-N, i és per això que diu tenir "indicis i bastantes sospites" que finalment s'està fent una "certa escenificació i maniobra" per acabar fent una "cosa diferent a la consulta".
També ha opinat que s'ha fet una "interpretació excessiva" de l'informe del Parlament, que diu que la cambra pot escollir els membres però adverteix que l'acte de signar el decret de nomenament, que ja és administratiu, "quedaria fora de tota cobertura legal".

L’acte dels alcaldes va servir per demanar el vot d’una part

Però a això li ha sumat altres qüestions. "Tenim problemes amb els funcionaris que han de vetllar per la seguretat del procés, tenim problemes amb la campanya, i també de neutralitat de les institucions a l'hora de convocar", ha continuat. En aquest sentit, ha criticat l'acte dels alcaldes del passat dissabte, perquè es va aprofitar per "demanar el vot d'una part" quan l'objectiu era reivindicar el dret a vot.