diumenge, 26 d’octubre del 2014

#9N2014 Ortega fa curt d’urnes

Diumenge, 26 d'octubre de 2014 05:00 h

Amb el dispositiu actual com a màxim podran votar 2,8 milions de catalans dels quasi 6 milions convocats a les urnes 








Si es tenen en compte els precedents electorals i es comparen amb la reducció de punts de votació del nou 9-N i amb el nombre de les taules de votació, s’arriba a la conclusió que en la nova consulta, si es manté el dispositiu que ha preparat la vicepresidenta Ortega, només un 35% dels possibles votants podran votar. 

En unes eleccions convencionals hi ha uns 4.000 punts de votació i més de 8.000 urnes, mentre que en la jornada de participació tant sols hi haurà 1.255 punts de votació i 6.430 urnes, una important reducció de llocs de votació i també d’urnes, que comportarà una alta concentració a segon quins llocs. 

Si això hi afegim la conseqüent dificultat de trobar la taula, i que el 9N caldrà fer un registre via telemàtica per comprovar la no duplicitat que augmentarà el temps de votació, queda clar que Ortega ha fet curt de llocs de votació i d’urnes. 

Ortega hauria de fer un esforç per augmentar el nombre de col·legis electorals i d’urnes per fer les coses fàcils

La redacció del directe.cat ha rebut mostres de preocupació des de diferents llocs del territori queixant-se pel  poc nombre de llosc per votar. Moltes poblacions amb diferents nuclis importants d’habitants veuen que tindran problemes pels desplaçaments excessius, mobilitat de gent gran, etc., per això reclamen que caldria facilitar la votació a la gent amb dificultats. Fa pocs dies la CUP ja ho va demanar a la ciutat de Barcelona i creiem que caldria fer un esforç tenint en compte que en aquests moments el nombre de voluntaris necessaris ja arriba als 37.000, el doble del necessari.

Poques taules per l’univers electoral

En unes eleccions normals el nombre de taules és de 8.130, tenint en compte que una taula electoral té un topall màxim d’entre 700 i 900 electors, amb 11 hores de votació en una jornada electoral convencional aquesta xifra permetria votar, si aquesta fos continuada, entre 5,5 i 7,5 milions de votants, molt per damunt del sostre de vots emesos. A més, cal tenir en compte que en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya van votar 3.368.000 persones, i malgrat que va representar una alta participació, va quedar molt per sota del sostre que permetia el desplegament.

El temps de votació en unes eleccions normals queda establert entre 40 i 60 segons, el 9N cal fer un registre telemàtic i el temps de votació es podria duplicar entre 90 i 120 segons

Cal tenir en compte els inconvenients de la votació del dia 9, espais nous per la majoria dels electors, registre telemàtic al mateix moment de votar, i el possible alentiment del sistema informàtic en hores punta de votació. A més, en existir molts menys col·legis electorals hi haurà moments d’aglomeracions que dificultaran el trobar la taula de votació.

Per tant, considerant els 90 segons per vot de mitjana i tenint en compte les 6.430 urnes, el topall arriba als 2.829.200 de votants en el millor dels casos, i si el temps de votació arriba als dos minuts tant sols 2.121.000 persones podran votar.

En unes eleccions normals si anés a votar tot el cens ho podria fer, el 9N si van a votar 3 milions de persones no ho podran fer

A diferència de les eleccions normals el sostre de votació és queda per sota dels cens dels que poden votar el dia 9N, establert segons els càlculs sobre els 6 milions d’electors, a les darreres europees vans ser 5,4 milions, cal afegir els electors entre 16 i 18 anys i els estrangers residents a Catalunya.