dimecres, 17 de setembre del 2014

Rajoy, sobre Catalunya i Escòcia: "Els Estats europeus no facilitaran la seva entrada a la UE"

17/09/2014

CONSULTA - REFERENDUM

El president espanyol assegura que el secessionisme "és un torpede en la línia de flotació de l'esperit europeu"


Nerea Rodríguez

El president espanyol,del partit Ultranacionalista del PP, Mariano Rajoy


El dia abans del referèndum escocès i a menys de dos mesos de la consulta catalana, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat, en relació a aquests dos casos, que “els Estat europeus no facilitaran la seva entrada a la Unió Europea”. Rajoy també ha assegurat que “Europa s’ha fet per integrar Estats, i no per fragmentar Estats”.

Durant la sessió de control al Congrés, i en resposta al portaveu del PNB, Aitor Esteban, Rajoy ha insistit que hi ha "moltes diferències" entre el procés escocès i el català, perquè “Escòcia amb prou feines té competències davant de les moltes que gaudeixen comunitats com Catalunya o el País Basc”.


Per la seva banda, la vicepresidenta espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha respost a una pregunta del diputat de CiU, Pere Macias, i li ha dit que “on vostè veu només legalitat, nosaltres només veiem democràcia”. Sobre la gran ‘V’ humana que es va fer a Barcelona per reclamar votar el 9N, ha insistit: “El dret de manifestació és fonamental, però el d’autodeterminació no està reconegut a la nostra Constitució. Si alguns ciutadans la volen canviar, s’han d’acollir als procediments democràtics”. “Votar és important, però també ho és respectar el que s’ha votat”, ha sentenciat.

Finalment, ha conclòs: “La societat espanyola unida ha construït una gran democràcia i hem aconseguit un dels Estats més descentralitzats d’Europa. Dividir i enfrontar als ciutadans no és mai la solució. I se’ls enfronta quan se’ls fa escollir entre la legalitat i els processos que vostès defensen”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/rajoy_sobre_catalunya_i_escocia_els_estats_europeus_no_facilitaran_la_seva_entrada_a_la_ue_103130.php