divendres, 12 de setembre del 2014

Forcadell i Casals: “l'Estat té un problema gros"

Divendres, 12 de setembre de 2014 11:55 h

La president de l'ANC diu que "Estem disposats a negociar la secessió; una altra data i una altra pregunta no"


 (ACN).- Valoració molt positiva. Les presidentes de l'ANC, Carme Forcadell, i Òmnium, Muriel Casals, han fet aquest balanç, en una entrevista a TV3, de la 'V' que van organitzar per la Diada. Les dues, però, han vaticinat que, tot i enviar un missatge "molt net, democràtic, pacífic, i amb claredat del què volem", el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "no l'escoltarà". És per això que Casals ha considerat que l'executiu estatal "té un problema molt gros" sobre la taula que "només se soluciona votant" el 9-N. D'altra banda, Forcadell i Casals han denunciat que l'ANC i Òmnium han rebut "atacs tecnològics" als servidors i telèfons mòbils, però afirmen que "era d'esperar" i que preveuen patir-ne més. 




Rajoy ho ha sentit però no voldrà escoltar

Carme Forcadell i Muriel Casals han explicat, el dia després de la Diada, que s'han sentit "molt orgulloses" del comportament dels participants a la 'V' que van organitzar. És per això que asseguren que el missatge que es va poder donar al món va ser "clar" i molt potent. Amb tot, cap de les dues creu que aquest mateix missatge "democràtic" per voler votar el 9 de novembre, no arribarà com hauria a Madrid. "Malauradament, crec que Rajoy no escoltarà. Però també entenem que el president Mas ha de dir que ens escolti perquè ha d'intentar-ho. Però no fa gaires dies Rajoy es ventava públicament de no haver fet cap concessió", ha dit Forcadell.

Casals, per la seva part, ha assegurat que "un pot dir que no vol atendre ni escoltar, però ho senten. Rajoy i la gent del seu entorn ho han sentit". I és en aquest sentit que l'immobilisme que afirma que practica l'Estat és el que fa que "el govern espanyol tingui ara un problema molt gros sobre la taula". "Pot intentar allargar el problema, però només se soluciona votant", ha sentenciat.

Amb l'Estat el que s'hauria de negociar és directament la secessió 


En aquest context, la presidenta d'Òmnium Cultural ha recordat que, si vol, l'Estat "ho té molt fàcil" per aplicar una solució. "Simplement no ha de fer res i deixar complir la llei del Parlament perquè votem el 9 de novembre", ha dit. En aquest sentit, Forcadell ha recordat que la data i la pregunta de la consulta "ja estan pactades" i l'Estat ha tingut "més d'un any" per intentar acordar-la amb els catalans. És per això que creu que el que s'hauria de negociar amb el govern espanyol és directament "la secessió". Amb tot, Casals ha recordat que qui ha de determinar els termes polítics de la negociació, fins i tot en el cas de la consulta, són els polítics. "A nosaltres ens toca mobilitzar i sensibilitzar, i si ells acorden fer alguna cosa més, nosaltres estarem amb ells", ha dit.

Les imatges de la "V" de la Diada ho diuen tot 


Pel que fa a la mobilització de la Diada, totes dues s'han mostrat més que satisfetes del resultat. "Les imatges ho diuen tot. Va ser un dia extraordinari, una jornada festiva. Tots vam voler expressar el que volem. Vam tornar a llençar un missatge al món, que som un poble absolutament pacífic, democràtic , que volem aconseguir la independència i que el 9-N votarem i guanyarem", ha dit Forcadell, tot recordant que "va ser la mobilització que gran de la història de Catalunya i d'Europa". La presidenta d'Òmnium, per la seva part, ha considerat que després de veure com va anar la 'V', "el que ens hem de dir uns a altres és que quina sort tenim de viure a Catalunya en aquests moments, perquè el repte que tenim no és fàcil, és complicat, però és apassionant. I viure això és fantàstic".


http://www.directe.cat/noticia/366736/forcadell-i-casals-l-estat-te-un-problema-gros