dimecres, 17 de setembre del 2014

Bloomberg: "En qüestió de setmanes, Espanya pot estar davant una ruptura"

17/09/2014

CONSULTA

El principal mitjà econòmic nord-americà remarca que el procés sobiranista català fa un desafiament del tot seriós


Lluís Bou







Bloomberg, el gran mitjà econòmic nord-americà, publica avui una anàlisi en la qual adverteix que en les pròximes setmanes Espanya pot estar encarada a una ruptura, en al·lusió al procés sobiranista. Bloomberg fa l'anàlisi a partir dels bons públics, després de detectar moviments en els darrers dies.

"Els bons de Catalunya ens estan dient que hi ha un risc no menyspreable que en qüestió de setmanes, Espanya es pot trobar en una situació similar a la del Regne Unit, davant d'una ruptura de la seva nació", indica l'article, signat per l'analista Mark Gilbert. Bloomberg posa com a fet rellevant que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, hagi convocat demà tots els fiscals de Catalunya per preparar mesures contra la consulta. Al seu entendre, és una mostra clara que el govern espanyol "s'està prenent el moviment cada cop de manera més seriosa".


Bloomberg analitza l'impacte econòmic que està tenint la manca de solució al procés sobiranista a partir del següent gràfic, que mostra els canvis que s'han produït en els darrers dies en els bons catalans a quatre anys. Ho atribueix al temor a si el referèndum escocès es traspassa a Catalunya. Els bons catalans, però, són actualment de fet bons espanyols.




Bloomberg recorda la gran V de la Diada a Barcelona, i les posicions oposades a Madrid i Barcelona respecte a la consulta. I també subratlla que en aquest context el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va apuntar ahir al Congrés que "la secessió seria una catàstrofe per a Escòcia". "El que vol dir -precisa Bloomberg- és que la independència d'Escòcia acceleraria l'impuls al seu propi país per una Catalunya independent"


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/bloomberg_en_questio_de_setmanes_espanya_pot_estar_davant_una_ruptura_103143.php