diumenge, 10 d’agost del 2014

La televisió suïssa: "Catalunya somia amb la independència"(video)

10/08/2014

DRET A DECIDIR

Difón un reportatge on posa el focus a Girona i en una inciativa de l'ANC per comprendre el desig dels catalans


Xavier Lladó



El periodista informant des de Girona



La televisió pública suïssa de parla francòfona, que forma part de l'ens RTS, difon avui una notícia en el marc d'una sèrie de reportatges per comprendre millor la realitat de les nacions sense Estat. Sota el títol "Catalunya somia amb la independència", es fa ressò d'una iniciativa de l'ANC per internacionalitzar el procés: convidar turistes estrangers a Catalunya perquè s'allotgin en una família gironina durant un cap de setmana i coneguin el desig dels catalans de votar el 9N.

La televisió mostra l'experiència d'un dels nois que s'ha acollit a aquesta iniciativa, l'Stephane, de Lausanne, Suïssa. "No coneixia gairebé res de Catalunya, només en veia el Barça a la televisió", revela després d'arribar a la ciutat de l'Onyar. "Sóm a Girona, el lloc del nacionalisme català", explica el
periodista, qui continua: "En aquesta vila de 100.000 habitants les banderes independentistes pengen de tot arreu, un gest simbòlic per reclamar un referèndum sobre la independència que el govern espanyol intenta aturar amb els tots els mitjans, motiu pel qual els catalans cerquen suports a l'estranger". 


Per això, diu l'RTS, "
els independentistes han tingut una idea sorprenent: obrir les portes de casa seva als turistes durant un cap de setmana". "L'Stephane ha acceptat la invitació", prossegeix el periodista, "per comprendre perquè Catalunya vol la independència". La notícia recull l'opinió de la líder de l'ANC, Carme Forcadell, qui assenyala: "l'Estat espanyol no ens accepta com a catalans, i ho fa tot perquè renunciem a ser-ho. Nosaltres pensem que cada poble té dret a defensar la seva història, cultura, llengua i quan expliquem això la gent ho entén".
  
El reportatge explica que en aquesta iniciativa han participat també xipriotes, alemanys i irlandesos. Després d'un cap de setmana de pa amb tomàquet, d'un esmorzar multitudinari amb tots els turistes nouvinguts i de participar en una manifestació a Girona per al dret a decidir, l'Stephane, sorprès per l'abast del moviment ciutadà, ho té clar: "Es gairebé tot el poble que s'ha manifestat, a Girona, són gent pacífica, per la qual cosa m'interessa escoltar-los".






http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/la_televisio_suissa_catalunya_somia_amb_la_idependencia_102323.php#


1 comentari :

Anònim ha dit...

Molt bé! Calen moltes accions com aquesta per donar a conèixer al món que Catalunya vol ser Lliure com qualsevol altre país Lliure!