dilluns, 25 d’agost del 2014

Garrotada als arguments unionistes hores abans del cara a cara entre Salmond i Darling a La BBC

Dilluns, 25 d'agost de 2014 18:00 h

El Nobel d'Economia, Joseph Stiglitz, defensa que una Escòcia independent podria utilitzar la lliura esterlina com a moneda fins i tot si el govern britànic s'oposés a una unió monetària


(ACN).- Les paraules del Nobel d'Economia i assessor de l’expresident Bill Clinton, arriben hores abans del segon cara a cara entre el primer ministre Alex Salmond i el líder del 'no', Alistair Darling, que en el primer debat van topar, precisament, per la qüestió monetària. El Nobel d'Economia ha assegurat en una sessió al festival d'Edimburg que la campanya del 'no' a la independència vol causar "por" i "augmentar els nivells de preocupació" quan diu que Escòcia no podria mantenir la lliura com a moneda. Segons Stiglitz, de fet, les amenaces del govern britànic respecte a la lliura són un engany per intentar evitar la independència. L'economista fins i tot ha afirmat que la campanya unionista no té una "visió" per Escòcia. 




El bàndol del si té visió, el no és basa en la por

"Com a observador extern, he seguit el debat, particularment del bàndol del 'no', i estic una mica sorprès per com molt es basa en la por, en intentar augmentar els nivells de preocupació i que poc es basa en una visió", ha assegurat Stiglitz. "Veig una visió en el bàndol del 'sí'", ha afegit el Nobel.

L'argument que Anglaterra decidiria “és una mica curt de vista”


Sobre el rebuig dels partits britànics a una unió monetària amb una Escòcia independent, Stiglitz ha dit que és "inevitable" que estiguin intentant presentar una visió més negativa del compte. "La gent mirarà que li interessa més a cadascú, i hi haurà una negociació", ha remarcat. "Si mires a les estadístiques sobre les similituds entre Escòcia i Anglaterra, són prou semblants perquè una àrea monetària funcionés", ha assegurat aquest expert. Amb tot, també ha afegit que Escòcia podria optar per fer servir la lliura esterlina fins i tot sense aquesta zona comuna. "Panamà i l'Equador van adoptar el dòlar, i ha funcionat per Panamà durant més de 100 anys. Així mateix, ha afegit que molts països tenen la seva pròpia moneda de forma exitosa. "Hi ha molts sistemes monetaris que poden funcionar", ha dit.

Falten 23 deis pel referèndum escocès i els suports pel sí van en augment sostingut

Quan queden 23 dies pel referèndum, les enquestes marquen una victòria del 'no'. Amb tot, i fins i tot després de la victòria de Darling en el primer debat, els sondejos també mostren un augment sostingut de suport pel 'sí', que obté entre el 47% i el 41% dels suports. Encara hi ha un gruix d'entre un 10 i un 14% d'escocesos indecisos.


http://www.directe.cat/noticia/364224/garrotada-als-arguments-unionistes-hores-abans-del-cara-a-cara-entre-salmond-i-darling-a-l