CONSULTA - REFERENDUM
La norma és aprovada per majoria però no per unanimitat, ja que quatre dels 9 membres van emetre vots particulars en contra
Nerea Rodríguez
El president Artur Mas anunciant la data i pregunta de la consulta |
El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha avalat, tot i que amb quatre vots particulars entre els seus nou membres, la constitucionalitat de tot el text de la nova llei de consultes que el Parlament preveu aprovar al setembre. La norma servirà per convocar la consulta sobre el futur de Catalunya del proper 9 de novembre.
En les seves conclusions, el CGE considera que no es vulnera la Constitució ni l'Estatut, i hi ha hagut quatre vots particulars a aquest dictamen: els emesos per Pere Jover, Eliseo Aja, Marc Carrillo i Carles Jaume Fernández. El dictamen arriba després que els partits proconsulta -CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP- portessin el text al Consell el juliol perquè es pronunciés sobre cinc articles, malgrat estar convençuts de la constitucionalitat de la norma, i també ho van sol·licitar PP i PSC.
Els quatre partits proconsulta es van comprometre a acudir al Consell de Garanties, ja que van argumentar que així s'esvairien els dubtes dels qui qüestionen que sigui constitucional. El president del CGE, Joan Egea, i dos vocals, Àlex Bas i Francesc de Paula Caminal, van ser elegits a proposta de CiU, mentre que ERC va proposar Jaume Vernet i Joan Ridao, PSC a Pere Jover i Eliseo Aja, ICV-EUiA a Marc Carrillo i PP a Carles Jaume Fernández.
Els arguments
En la seva argumentació sobre la constitucionalitat de la propera llei de consultes no refrendàries, el CGE recupera part de la doctrina que va exposar quan es va aprovar la que existeix actualment, i constata que l'Estatut ja recull una llista que enumera instruments de democràcia participativa (enquestes, audiències públiques i fòrums de participació) que es completen amb la clàusula oberta "i qualsevol altre instrument de consulta popular".
Segons el CGE, la interpretació literal i sistemàtica d'aquest precepte permet sostenir que, en la tipologia de mecanismes o procediments de consulta, tenen cabuda "el referèndum d'àmbit territorial autonòmic i local" entenent-se que és una consulta popular.
També al·lega que l'Estatut recull el dret de participació dels catalans en els assumptes públics de Catalunya i el dret de promoure la convocatòria de consultes populars per la Generalitat i pels ajuntaments, i que la mateixa Constitució admet que, al marge de les formacions de participació política que existeixen, hi ha "altres vies de participació democràtica".
Ressalta a més que en el marc constitucional no existeixen qüestions prohibides a l'opinió dels ciutadans i que els arguments del propi CGE se sustenten en els de la cultura constitucional comuna de les democràcies occidentals, que emparen "totes aquelles idees i expressions polítiques, incloent les que s'oposen a l'ordre mateix en el qual troben resguard, sempre que es formulin i es transmetin democràticament i d'acord amb els procediments i els límits establerts" per l'Estat de Dret.
Aquí podeu llegir el dictamen emès pel CGE sobre la nova llei de consultes.
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/el_consell_de_garanties_estatutaries_valida_integrament_la_llei_de_consultes_102535.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada