dimecres, 16 de juliol del 2014

Presó per a una política del Front Nacional per dir mico a la ministra negra de Justícia



El tribunal prohibeix l'acusada a presentar-se de nou a les eleccions




La ministra de Justícia francesa Taubira atén els periodistes, aquesta setmana a París. PHILIPPE WOJAZER / REUTERS



Una candidata municipal del Front Nacional ( FN ) ha estat condemnada a nou mesos de presó per haver comparat amb una "mico" la ministra francesa de Justícia , Christiane Taubira , de raça negra . E l Tribunal de Caiena , a la Guaiana francesa , també ha imposat la prohibició que es pugui presentar a les eleccions en els propers cinc anys, a més d'una multa de 50.000 euros. La sentència estableix l'obligació d'ingressar a la presó.

La condemnada és Anne - Sophie Leclère , cap de llista a Rethel ( nord de França ) de l'ultradretà FN en les últimes eleccions municipals va ser expulsada de la formació arran de l'insult racista. La política va penjar al mur del seu Facebook un fotomuntage que equiparava la ministra amb un mico i en què afegia: "Prefereixo veure-la darrere de les branques d'un arbre que al govern " . En esclatar la polèmica, Leclère es va defensar dient que havia fet una broma i que té "amics negres".


La sentència , que supera la petició fiscal a la demanda presentada per una associació de la Guaiana , territori ultraperifèric fronterer amb el Brasil , imposa també 30.000 euros de multa al Front Nacional , que lidera Marine Le Pen .

En un comunicat difós a la seva pàgina web , el FN va informar que apel·larà , ja que considera que és "una de les condemnes més importants pronunciades des de fa temps en matèria del dret de la llibertat d'expressió" . La formació subratlla que no va trobar advocat per a la seva defensa davant el tribunal , cosa que ni intentar la seva militant " pel seu nivell de vida molt baix " i les despeses que ocasiona un judici " a milers de quilòmetres" .+

El FN basarà el seu recurs en el fet que el " dret francès exclou expressament la responsabilitat penal d'una persona moral pels delictes relatius a la llibertat d'expressió" i ha subratllat que la formació no va facilitar mitjans a Leclère per difondre les injúries racistes per les quals va ser condemnada .

La reacció de la insultada
En conèixer la sentència, la ministra , únic membre negre del govern francès, ha acusat FN de racista. "Sabem bé el què pensa el FN : Els negres penjats de les branques , els àrabs al mar, els homosexuals al riu Sena , els jueus als forns . Aquests són els pensaments profunds d'aquest partit " .
 
El FN va suspendre llavors la seva candidata , la va convocar perquè s'expliqués davant les instàncies disciplinàries d'aquesta formació i va avançar que obriria un "procediment judicial " contra ella "per fer respectar les regles del debat democràtic i republicà , així com l'honor dels milions de francesos " que el voten .