dijous, 24 de juliol del 2014

La CUP estudia impugnar la venda de Catalunya Bank

Dijous, 24 de juliol de 2014 17:40 h

Estudia també demandar els responsables per malversació de fons públics. L’Estat només recuperarà un 5% del rescat de Catalunya Banc 









La CUP ha començat a estudiar la documentació de la venda de Catalunya Banc al BBVA per 600 milions d’euros - en contra dels 1.187 publicitats- amb la voluntat d’aturar la venda i demandar els responsables de l’operació. 

El Govern espanyol va rescatar l’entitat amb una injecció de 12.000 milions d’euros, de manera que la quantitat pagada ara pel BBVA suposarà que l’Estat només recuperi el 5% del capital públic invertit. Unes xifres que han portat a la Candidatura d’Unitat Popular a parlar de “malversació de fons públics”.



Un negoci rodó finançat amb diners públics 

La manca de transparència i publicitat del procés de venda de Catalunya Banc és una altra de les al·legacions que la CUP estudia incloure en la impugnació. Ni el Ministeri d’economia espanyol, ni el Banc d’Espanya, ni tampoc el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) han explicat quins criteris de valoració de les ofertes d’adquisició han tingut en compte per vendre Catalunya Banc al BBVA per 600 milions d’euros; tampoc han explicitat quin era el contingut de les ofertes del Banco de Santander i de La Caixa, les altres dues entitats financeres que es van presentar a la subhasta; i tampoc, per exemple, aquells organismes oficials han explicitat les característiques i clàusules del contracte de compravenda que havien de satisfer els bancs interessats a comprar Catalunya Banc. 


La CUP ha fet constar que “el dia abans de l’adquisició de Catalunya Banc per part del BBVA, l’entitat financera catalana disposava d’un quadre financer positiu que contrasta amb els 600 milions d’euros que el BBVA ha pagat per Catalunya Banc”. “El BBVA compra al FROP (ens públic) una entitat sanejada, purgada dels crèdits hipotecaris de major risc i amb beneficis per 600 milions d’euros, mentre l’Estat en perd 11.400”.  Uns fets que la CUP han catalogat de “negoci rodó”, pels quals el partit considera que és necessari exigir explicacions i impugnar la venda davant els tribunals.