diumenge, 27 de juliol del 2014

La constitució catalana estarà enllestida l'agost del 2015

25/07/2014

POLÍTICA

El text preveu una república no presidencialista, on el català sigui cooficial amb el castellà


Xavier Lladó



Santiago Vidal


El jutge Santiago Vidal ha anunciat aquest vespre que la constitució catalana estarà acabada l'agost del 2015. Vidal ha participat a Igualada en un acte de la campanya “El País que volem”, dissenyada per captar idees i propostes per a un estat català. A la trobada han participat també Carme Forcadell, líder de l'ANC, i el cantautor Lluís Llach. El jutge ha explicat alguns detalls de la futura constitució. A les deu persones que hi treballen actualment, coordinades per Vidal, se n'hi afegiran vint més, per formar un grup de 30 experts, provinents "de tots àmbits socials".

Al gener, el procés s'obrirà a la societat perquè tothom pugui proposar idees i la futura constitució estarà acabada del tot l'estiu del 2015. El jurista ha explicat que la futura constitució serà "curta i
clara", i que s'emmiralla en la suïssa, l'americana, l'islandesa i la noruega". El text preveu que Catalunya sigui una república no presidencialista, on els drets civils i la separació de poders estiguin "realment garantits", amb la possibilitat de destituir els polítics que no compleixin el programa electoral, es prohibiran els indults i els aforaments, el català serà cooficial amb el castellà "per no fer com ells, que han maltractat els que parlaven diferent" i els mandats es limitaran a dues legislatures "per evitar la professió de polític".

El projecte final és, segons Vidal, crear una República Confederal Ibèrica, amb qui relacionar-se amb règim de bilateralitat. El jutge ha confessat que "una de les grans satisfaccions com a jutge serà firmar la sentència que condemni Millet i Montull".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/la_constitucio_catalana_estara_enllestida_l_agost_2015_102055.php