dijous, 10 de juliol del 2014

França sí que acosta presos d'ETA

10/07/2014

EUSKADI

L'executiu francès trasllada dos reclusos al centre penitenciari més proper a Euskadi, a petició dels propis presidiaris


Bernat Vilaró


L'acte a Durango amb els expresos d'ETA


El govern francès ha decidit acostar dos presos d'ETA, malgrat que l'executiu espanyol nega cap canvi de política. França va traslladar Oier Ardanaz Armendariz i Alexander Akarregi a la població de Mont de Marsan, al departament de Las Landas, el centre penitenciari més proper a Euskadi, entre el maig i el juny passat.

Ardanaz, detingut el 2011, està complint una condemna de cinc anys de presó i l'han traslladat des de Poitiers Vivonne de Mont fins a Marsan, mentre que Akarregi, arrestat el 2009, està condemnat a vuit anys i l'han traslladat des de Tarascon.

Peticions dels presos


Els advocats dels presos van fer al juny una roda de premsa on explicaven que la totalitat dels presos que estan a França han presentat peticions individuals per ser traslladats a presons més properes als seus llocs d'origen. Dos reclusos haurien vist denegada la seva petició per no complir els requisits que estableix la legislació francesa.

D'altra banda, l'acceptació d'aquestes dues peticions d'Ardanaz i Akarregi han tingut lloc després d'una reunió de l'abril a les afores de París entre el Grup Internacional de Contacte -que lidera l'advocat Brian Currin- i responsables d'EPPK, el col·lectiu de presos d'ETA. Tot i això, segons el Ministeri de l'Interior espanyol, la decisió de les autortiats franceses no té res a veure amb aquesta reunió.

Les autoritats franceses han informat a través de l'ambaixada que no hi ha canvis en la seva política però que apliquen als presos d'ETA la mateixa política que a la resta de presos. La nota de l’ambiaxada francesa diu que no és la primera vegada que hi ha un trasllat de presos, però sí que és el primer cop que s’accedeix a la petició dels presos.

Segons les dades de l'associació de familiars dels presos d'ETA del mes de maig, hi ha un centenar de reclusos ingressats en 27 presons de França.

"Sense diàleg amb Espanya"

Alberto Zenón, advocat dels presos d'ETA, ha dit avui a 'El matí de Catalunya Ràdio' que "no em consta cap via oberta de diàleg amb el govern espanyol", i que reben "una resposta negativa constant" per part de l'executiu de Mariano Rajoy. Zenón ha afegit que "un dels dos presos traslladats al País Basc francès va ser traslladat abans de demanar-ho".

L'advocat ha valorat positivament "tot diàleg per solucionar les demandes dels presos, com ara la reunió que hi va haver amb els mediadors". "Reivindiquem el dret fonamental dels presos a ser en una presó el més pròxima possible al seu domicili", ha conclòs.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/franca_si_que_acosta_presos_d_eta_101745.php