dilluns, 30 de juny del 2014

Wert vol forçar als territoris a assumir un préstec per desplegar la LOMQE

30/06/14 21:03 - MADRID -

Rigau adverteix que la mesura pot afectar al dèficit i generar “greus problemes” a la Generalitat

La consellera afirma que estem davant d'una nova ”improvisació”i que s'ha fet “d'esquena a les comunitats”



Rigau i Wert se saluden davant la mirada de la consellera d'Educació madrilenya Foto: EFE.



La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha denunciat aquest dilluns que el ministeri d'Educació preveu desplegar la LOMQE mitjançant un préstec del Fons Social Europeu que les Comunitats Autònomes hauran de demanar i assumir i que pot afectar negativament al seu còmput de dèficit.

 “Veníem a buscar recursos, no veníem a buscar crèdits”, ha sentenciat a la sortida de la Sectorial d'Educació on aquest dilluns el ministre Wert i els titulars d'Educació de les comunitats autònomes han debatut el finançament de l'aplicació de la LOMQE des del curs vinent fins al 2020. Segons Rigau, el mecanisme escollit pel govern espanyol pot crear “greus problemes a les comunitats”.

La consellera no ha donat suport a l'acord que el ministre Wert ha posat sobre la taula d'aquesta
Sectorial d'Educació. El ministeri calcula que el desplegament de la norma tindrà un cost de 2.164 milions fins al 2020, 964 milions dels quals es gastaran fins al 2017.

D'aquests 964 milions 614 provenen del Fons Social Europeu, –són els que les Comunitats hauran d'assumir com a préstec–, la resta de les arques de l'Estat. Els 1.200 milions restants fins al 2020 hauran de ser cofinançats per les autonomies.

En declaracions a la premsa, Rigau ha afirmat que el mecanisme elegit és “impactant”. “La formula que el ministeri ha arbitrat per finançar la implantació de la LOMQE va via préstec i que, per tant, pot generar dèficit de les comunitats autònomes”, ha dit.

Segons la consellera, “estem davant d'una nova improvisació” –el curs comença al setembre– que s'ha fet “d'esquena a les comunitats” i “des del desconeixement –o no– de la situació de dèficit que tenen les comunitats autònomes” i els controls que hi ha al respecte per part d'Hisenda.

El mecanisme que ha elegit Wert implica la petició d'aquest crèdit al Fons Social Europeu, que es va cancel·lant a mesura que se certifica que s'han gastat els diners en els objectius marcats.
Amb tot, segons la consellera, és una via que pot generar problemes als comptes de dèficit dels territoris que demostra “una vegada més la voluntat centralista que menysté el dia a dia del funcionament de les comunitats i les seves problemàtiques”.

Rigau ha explicat que els diners per al desplegament de la LOMQE entre 2014 i 2017 sortirà “bàsicament” d'aquest Fons Social Europeu, mentre que entre 2017 i 2020 el finançament anirà “tot a càrrec de les comunitats”. “Això vol dir que si no hi ha un nou model de finançament se'ns fa consolidar una despesa per a la què no hi ha previst, ara per ara, que es puguin rebre aquests fons”, ha conclòs.

Darrera actualització ( Dilluns, 30 de juny del 2014 21:04 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/756840-wert-vol-forcar-als-territoris-a-assumir-un-prestec-per-desplegar-la-lomqe.html?piwik_campaign=twitter&piwik_kwd=nacional&utm_source=twitter&utm_medium=nacional&utm_campaign=autor&f=El+Punt+Avui