dimecres, 18 de juny del 2014

Un diari suís s'escandalitza del to franquista d'Espanya

17/06/2014

FRANQUISME

"Neue Zürcher Zeitung" denuncia una manca de voluntat dels governants espanyols per revisar la dictadura


Xavier Lladó


El rotatiu helvètic "Neue Zürcher Zeitung"



El diari suís "Neue Zürcher Zeitung" publica avui un reportatge que denuncia la pervivència dels símbols franquistes a Espanya. L'article s'anomena "Falta coratge i voluntat" i assegura que a Espanya no hi ha hagut mai una veritable "revisió del passat" i que, quaranta anys després de la seva mort, Franco continua sent homenatjat en "monuments, plaques commemoratives o noms de llocs i de carrers".

La corresponsal del diari a Madrid, Cornelia Derichsweiler, que és qui signa l'article, diu que el Valle
de los Caídos n'és l'exemple més clar, on "els símbols d'un passat no assimilat hi sobreviuen tranquil·lament" i on es fan misses regularment en honor al dictador. No hi ha cap placa, cap indicació, que doni al visitant informació del règim ni del que va passar aquí, diu el diari, que denuncia que aquest lloc "és un símbol de la victòria franquista tallat a la pedra i l'exemple perfecte d'una anomalia històrica". El diari indica que aquests símbols no s'han esborrat perquè després de la trancisió espanyola es va buscar la "reconciliació" i evitar "una nova guerra civil".

L'autora explica que el Partit Popular es va posicionar en contra de llei de la memòria històrica aprovada pel govern de Zapatero l'any 2007 perquè significava "obrir ferides del passat" i que, un cop aquest partit ha arribat al poder, "ha retallat els recursos" dedicats a portar a terme les mesures previstes en aquest text legal i a fer l'exhumació de les fosses comunes. El diari indica que la llei va ser "una iniciativa important però poc sòlida" perquè "no incloïa cap indicació sobre quins símbols s'havien de retirar, en quant de temps i amb quins recursos es comptava".

L'article es refereix també a les dificultats que s'han trobat les víctimes del franquisme per portar el seu cas a la justícia, i recorda que els intents de Baltasar Garzón per investigar els crims del franquisme van ser aturats per la justícia. L'autora diu que no es poden jutjar els crims contra la humanitat a l'Argentina quan a Espanya no s'ha pogut fer.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/un_diari_suis_s_escandalitza_del_to_franquista_d_espanya_101334.php