dimecres, 11 de juny del 2014

Homenatge de la cultura catalana a Raimon

10/06/2014

PREMI D'HONOR DE LES LLETRES CATALANES

El cantautor de Xàtiva defensa amb la frase " jo no sóc dels meus" la seva independència personal i de criteri, i agraeix els suports rebuts




Raimon, Premi d'honor de les lletres catalanes



El cantautor valencià Raimon ha rebut aquest vespre un homenatge de la cultura catalana amb el lliurament que li ha fet Òmnium Cultural del 46è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un guardó que li reconeix la dedicació durant mig segle a la difusió de la llengua i la cultura catalanes, com a músic i poeta. El premi està dotat amb 15.000 euros.

En el parlament inicial, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha destacat la contribució del
cantautor: "Raimon és un nom universal de la cultura catalana d'avui, un català de València, i del món, que sentim nostre tots els que parlem la llengua d'Ausiàs March, a la qual el nostre premiat va donar ales noves amb respecte i amor, amb una intensa passió per cada mot i cada pausa". Casals ha recordat que "som de la nació que Raimon canta i musica, de la nació que –en les seves paraules– ve d'un silenci antic i molt llarg".

El cantautor de Xàtiva ha defensat amb la frase "jo no sóc dels meus" la seva independència personal i de criteri, i ha agraït els suports rebuts.

En la seva intervenció, ha remarcat la seva vinculació des del País Valencià a Barcelona i Catalunya, les Illes i en general als territoris on la "gent parla català en qualsevol de les seves variants, inclòs el Lapao", ha fet broma.

El cantautor s'ha queixat que des de que el PP va entrar a governar al País Valencià, ha cantat més a Madrid que no a la seva terra. "Dic això perquè molta gent ho hauria de saber i no ho sap". Ha recordat la influència de Joan Fuster, perquè el va apropar a l'obra de Josep Pla i li va demanar conèixer Salvador Espriu. La llista d'amics ha estat molt llarga i els ha agraït el seu ajut perquè sense ells no seria on és avui. També ha tingut paraules d'agraïment per al seu públic.

Quan va saber que era l'afortunat el mes de març, Raimon va reconèixer que havia estat "una enorme sorpresa" perquè no pensava que pogués rebre el premi. El cantautor va assegurar haver intentat internacionalitzar la llengua i la cultura catalanes viatjant durant tota la seva vida a escenaris internacionals, com l'Amèrica Llatina i Japó, "sempre cantant en català".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/homenatge_de_la_cultura_catalana_a_raimon_101191.php