dissabte, 28 de juny del 2014

El creador de la Wikipedia explica que el català va ser la tercera llengua de l'enciclopèdia en línia

Dissabte  28.06.2014  15:56

Jimmy Wales és un dels ponents destacats al V Fòrum Impulsa de Girona




Jimmy Wales

El creador de la Wikipèdia, Jimmy Wales, en la seva intervenció al V Fòrum Impulsa de Girona, ha defensat el paper que fa l'enciclopèdia en línia 'per protegir i expandir el coneixement' del català. De fet, ha explicat que el català va ser una de les primeres llengües que va tenir-hi articles, just després de l'anglès i l'alemany, i avui ja en compta amb més de 400.000 entrades. En explicar això, el públic ha arrencat a aplaudir. Podeu veure el vídeo de la intervenció a continuació:







Wales ha destacat 'la passió per la llengua' que hi ha a Catalunya i ha comparat la seva presència a la Wikipèdia amb la del gal·lès, també 'tremendament activa'. El creador de l'enciclopèdia lliure és un dels ponents destacats al V Fòrum Impulsa de Girona, al costat d'altres com l'expresident del Banc Mundial James D. Wolfenshon o el creador del moviment Ouishare, Antonin Léonard, que impulsa el consum col·laboratiu.

Jimmy Wales és un dels noms propis d'aquesta cinquena edició del Fòrum Impulsa, l'aparador internacional de l'emprenedoria que anualment se celebra a Girona, i que aquest 2014 té per lema 'Oberts i col·laboratius'. I precisament, el de Wales és un dels exemples que defineix aquest esperit.

L'enciclopèdia lliure que va crear, i que avui dia visiten cada mes més de 550 milions de persones d'arreu del globus, es finança per donacions. L'any passat, el pressupost de la Wikipèdia va ser de 50 milions de dòlars. Sobretot, gràcies 'a una àmplia majoria de petits donants', com ha precisat el mateix Wales (que de mitjana hi aporten entre 30 i 40 euros).

L'enciclopèdia en línia, que ja compta amb una aplicació per a Iphone i que ara s'ha ampliat a Android, obre el coneixement al món. 'La nostra aplicació 'Wikipèdia zero' no té cap càrrec, i això ens permet accedir a països en vies de desenvolupament, on a vegades els usuaris es poden pagar poca cosa més que el telèfon', concreta el seu creador.

Però el potencial de Wikipèdia no es queda només aquí. L'enciclopèdia lliure també permet 'protegir les llengües més sensibles i expandir-ne el coneixement', indica Wales. Per exemplificar-ho, el mateix creador s'ha referit a les situacions que viuen el gal·lès i el català.

'Tremendament actives'

De totes dues, el creador de l'enciclopèdia en línia n'ha dit que les entrades són 'tremendament actives', cosa que demostra 'la passió per la llengua' que en senten els seus parlants. A més, sobre el català, Jimmy Wales ha destacat l'impuls que té l'ensenyament de la llengua al país (a diferència del gal·lès, on el seu ús al carrer és 'limitat').

El creador de la Wikipèdia ha afegit que, a dia d'avui, ja hi ha 400.000 entrades en català dins l'enciclopèdia lliure. I que, de fet, aquesta va ser una de les primeres llengües que va tenir-hi articles, després de l'anglès i de l'alemany.

Per últim, en relació a les regulacions sobre Internet, Jimmy Wales creu que no fa falta estrènyer més els límits de la xarxa amb noves lleis. 'Si que en aquells països més petits, però, cal més transparència per part dels governs', ha valorat.

De relleu internacional

La cinquena edició del Fòrum Impulsa, organitzat per la Fundació Príncep de Girona (FPdGi), porta a la ciutat ponents de relleu internacional. La jornada s'ha obert aquest matí amb una conferència de l'expresident del Banc Mundial, James D. Wolfhenson. Durant el seu discurs, Wolfhenson ha parlat sobre la concepció que es té a l'exterior del nou monarca espanyol, Felip VI (que precisament, ahir va presidir l'entrega dels Premis FPdGi).

'És una cara nova, i tot el que en puc dir és que sou molt sortosos de tenir-lo', ha dit d'entrada l'expresident, per passar després a una valoració més a fons. 'Com a mínim, des de l'exterior, i en particular els no-catalans, pensen en ell com un gran líder per a Espanya, i desitgen que el país es mantingui unit', ha dit Wolfhenson, tot i que després també ha precisat que no creu que Felip VI pugui eliminar la crisi.

Durant tot el matí, s'han anat succeint les ponències, subdividides en tres blocs: l'Oportunitat, el Moment i l'Horitzó. Entre els qui han passat per l'escenari de l'Auditori-Palau de Congressos de Girona hi ha l'inventor de les identitats a Internet, Paul Mockapteris; el creador del moviment col·laboratiu OuiShare, Antonin Léonard, i el conseller delegat de Repsol Josu Jon Imaz.

Més de 1.300 persones -la majoria, joves- assisteixen a aquesta V edició del Fòrum Impulsa. Les ponències a l'Auditori s'acabaran a primera hora de la tarda. Tancarà el programa la segona trobada anual del projecte 'Apadrinant el talent'.

La iniciativa, que impulsa la FPdGi, vol millorar l'accés al mercat laboral dels joves, posant-los en contacte amb empresaris. Aquesta segona trobada, que es farà a l'Hotel Ultònia -amb l'objectiu d'obrir el fòrum a la ciutat- comptarà amb la participació d'unes 150 persones (entre joves i mentors).


http://www.vilaweb.cat/noticia/4200618/20140628/creador-wikipedia-explica-catala-tercera-llengua-lenciclopedia-linia.html