dimecres, 28 de maig del 2014

Units en la defensa del català a l’escola

28 de maig de 2014 18:00 h

Somescola, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears units per primera vegada per defensar conjuntament l'ensenyament en català.


Barcelona (ACN).- En un acte celebrat a l'Arc de Triomf, davant del TSJC, Somescola, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears han mostrat la seva unió per defensar la immersió lingüística, el model educatiu català i el dret a decidir en aquest model. El representant d'Escola Valenciana, Emili Gascó, i la de l'Assemblea, Antonia Siquier, han anunciat en un acte davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que participaran a la mobilització convocada el 14 de juny per defensar la immersió lingüística i el dret a decidir en el model educatiu. "No són els jutges els qui decideixen com s'apliquen les normes pedagògiques" ha defensat Muriel Casals en nom de Somescola, recordant que el tribunal ha obligat a 5 centres a impartir un 25% de les classes en castellà. 





La portaveu de Somescola aquest dimecres, Muriel Casals, ha aprofitat per destacar que a diferència dels governs de València i de les Illes Balears que "ataquen directament el que és de tota lògica", aquí a Catalunya hi ha "un gran consens molt ample al carrer i al Parlament" per defensar el model educatiu català "d'acord amb les normes que es decideixen al nostre país".

En canvi, ha recordat que al "Principat de Catalunya estan fent un atac judicialitzant l'escola". En

aquest sentit, ha afegit que "estan jugant amb alguns pares provocant que facin demandes no raonables i aconseguint que hi hagi jutges que dictin sentències". Així, Casals ha denunciat que "no són els jutges qui decideixen de quina manera s'apliquen les normes pedagògiques sinó que ho han de fer els directors dels centres".

Casals també ha dit que l'escola catalana es troba "en perill" i per això ha demanat a tota la comunitat catalana i a tota la societat que es mobilitzin el dia 14 de juny per defensar el dret a decidir en el model educatiu català. D'aquesta manera, el secretari d'Escola Valenciana, Emili Gascó, i la portaveu de l'Assemblea de Docents, Antonina Siquier, han anunciat que participaran en aquest acte.

Al seu torn, Siquier ha fet un repàs de la lluita duta a terme per l'Assemblea a les Illes per defensar el català a les escoles els darrers mesos i, en aquesta línia, ha criticat el Govern del president José Ramon Bauzà perquè "pretén eliminar aquest model". "Tenim un govern que s'ha declarat contra l'escola, un govern que té pànic a les persones amb criteri i intel·ligents i que vol que siguem uns súbdits", ha lamentat la portaveu tot afegint que els docents de les Illes seguiran mobilitzant-se i que "ningú els aturarà".

Per la seva banda, Gascó ha recordat que a València hi ha més de 200.000 persones que donen suport a l'escola en valencià, un fet "important i que no podem passar per alt", segons ha dit. Així, ha recordat que "la societat valenciana vol més oferta d'ensenyament en valencià" i ha lamentat que la Generalitat de la Comunitat Valenciana "no escolti la gent i faci el contrari, suprimir línies". Per això i per les últimes incidències amb algunes famílies que no han pogut escolaritzar els seus fills en valencià, Escola Valenciana s'ha unit aquest dimarts a Somescola per "la lluita pel català".


http://www.directe.cat/noticia/351943/units-en-la-defensa-del-catala-a-lescola