divendres, 2 de maig del 2014

Tres helicòpters abatuts i soldats i civils morts en l'ofensiva ucraïnesa a Slaviansk

Divendres  02.05.2014  17:28

Rússia diu que no hi ha cap possibilitat per a una solució pacífica

 

 




L'exèrcit ucraïnès ha començat aquesta matinada una operació militar a Slaviansk, al sud-est del país, per reprendre el control de la ciutat. L'ofensiva, però, ha tingut una forta resposta per part dels milicians pro-russos, que han abatut tres helicòpters. El govern ucraïnès ha confirmat la mort de dos soldats dels seu exèrcit i les forces pro-russes, per la seva banda, parlen de cinc milicians i dos civils morts.

El ministeri de l'Interior ucraïnès ha confirmat que els milicians pro-russos han abatut tres helicòpters
i han mort 2 soldats, mentre que diversos han resultat ferits. El ministre de l'Interior ucraïnès, Arsen Avakov, ha informat al seu compte de Facebook que hi ha hagut 'morts i ferits', sense concretar, i que les forces ucraïneses ja han recuperat el control de nou punts clau de la ciutat que eren en mans dels pro-russos.

Per la seva banda, el Servei de Seguretat d'Ucraïna ha acusat 'forces estrangeres' de participar en la defensa de la ciutat: 'En el curs de l'operació antiterrorista que s'està portant a terme a Slaviansk avui, un helicòpter militar de les forces aèries ucraïneses ha estat abatut per diversos míssils. Això demostra que en aquest territori hi actuen especialistes militars estrangers amb alta preparació i no ciutadans locals pacífics armats com al·leguen les autoritats russes amb armes preses de les botigues de caça.'

El cap de les forces pro-russes, Igor Strelkov, ha assenyalat que la ciutat es troba blocada per les tropes ucraïneses, que han utilitzat vint helicòpters en l'ofensiva. 'Totes les carreteres són tallades, i des de totes les direccions arriben blindats i soldats [...] Han utilitzat contra nosaltres vint helicòpters, de combat o de transport de tropes. L'enemic ha blocat la ciutat per complet, les entrades i les sortides', ha dit Strelkov al canal rus de televisió Russia 24. Altres mitjans assenyalen que ha sonat a la ciutat una sirena i s'han sentit trets i detonacions. Slaviansk s'ha convertit en el bastió de la revolta pro-russa al sud-est d'Ucraïna contra el govern de Kíev. En aquesta ciutat segueixen retinguts sis inspectors militars europeus i un intèrpret, acusats pels activistes pro-russos de ser espies de l'OTAN.

Rússia diu que no hi ha cap possibilitat per una solució pacífica
La reaccció de Moscou a aquesta ofensiva no s'ha fet esperar. Aquest divendres, el portaveu del president rus, Dmitri Peskov, ha dit que l'operació llançada aquest matí per les forces armades ucraïneses 'ha destruït l'esperança d'una solució pacífica a la crisi'. Peskov també ha avançat que el president Putin és informat minut a minut i que considera aquesta operació 'una acció criminal'.
'Mentre Rússia fa esforços per rebaixar la tensió i arreglar el conflicte, el règim de Kiev ha ordenat a la seva aviació de combat disparar contra ciutats i pobles i llançar una operació de càstig que de fet ha destruït tota esperança de viabilitat dels acords de Ginebra', ha dit. Per la seva banda, el ministeri d'Afers Exteriors rus ha exigit avui al govern de Kíev que cessi 'immediatament l'operació de càstig' que porta a terme al sud-est del país contra les milícies pro-russes.

En un comunicat, la cancelleria russa ha denunciat, a més, que entre les forces que aquesta matinada han llançat l'ofensiva per reprendre el control de Slaviansk 'han estat vistos estrangers de parla anglesa' i ha qualificat d''inacceptable qualsevol tipus d'ingerència externa en els successos d'Ucraïna'.

'Recordem que Washington mai ha desmentit amb claredat anteriors evidències sobre la presència a Ucraïna de membres d'una organització militar privada. Com se sap, aquestes organitzacions militars privades no treballen a l'estranger sense el consentiment del departament d'estat dels EUA', assenyala el text.