dimarts, 6 de maig del 2014

Tremosa: “Europa vol països que funcionin i no que facin aigües per totes bandes”

Dimarts, 6 de maig de 2014 18:20 h

El cap de llista de CiU a les europees creu que Europa "podria donar instruccions per facilitar el diàleg" després del referèndum escocès


Barcelona (ACN).- El cap de llista de CiU a les eleccions europees, Ramon Tremosa, ha apuntat que Europa "podria donar instruccions per facilitar el diàleg normalitzat, democràtic i pacífic" entre Catalunya i l'estat després del referèndum d'Escòcia del setembre. Ho ha assegurat en una intervenció al Barcelona Tribuna. Així creu que el marge de negociació dels escocesos amb Londres i Brussel·les pugui obrir "una etapa fructífera de relació" entre Barcelona i Madrid. A més, el candidat a l'Eurocambra ha recordat al govern espanyol que la Unió vol "països que funcionin i no que facin aigües per totes bandes" i creu que precisament per això cal líder europeu "repeteix les amenaces" de veto a una Catalunya independent. 


Ramon Tremosa

En una conferència titulada 'Del corredor Mediterrani al tren de la Història", Tremosa ha fet referència al procés escocès com a model per al català. El candidat de CiU ha assegurat que "el canvi d'estat a cost zero" que plantegen Anglaterra i Escòcia per al referèndum deixa una marge en cas que guanyi al sí per negociar la independència i per tant "repartiment" d'actius i passius i la pertinença a la UE.

"Aquest és un element important", ha assegurat, i espera "que pugui obrir una etapa fructífera de
relació amb l'estat espanyol a partir del dia següent on podria ser que la UE, a més del llenguatge no verbal, donés instruccions per facilitar un diàleg normalitzat, democràtic i pacífic" com el que han articulat escocesos i britànics per "dirimir el conflicte territorial".

Països petits amb lideratge i que no fan aigües

Tremosa ha centrat bona part del seu discurs al voltant del corredor del Mediterrani i que l'estat espanyol es va quedar "sol" defensant-lo i de fet ha lamentat que el pressupost destinat a una obra que ha d'estar llesta el 2030 hagi estat inferior en licitacions que l'alta velocitat.

En aquest sentit ha volgut replicar a Rajoy que per ser a Europa no cal ser "gran". "Luxemburg és avui més influent que l'estat espanyol", ha etzibat Tremosa. De fet, segons el candidat de CiU "el lideratge a Europa no el dóna la dimensió sinó les bones pràctiques". "Hi ha països grans a la cua" del lideratge, ha insistit.

Per tot plegat, Tremosa ha assegurat també que "en altres àmbits la marca Espanya cotitza zero, està sota mínims" i per això ha afirmat que "alguna cosa fa molt malament l'estat espanyol".

De fet, segons el candidat a repetir com a eurodiputat, la pregunta també de cara el 9N és si PP i PSE sabran "llegir el moment històric" en clau europea i catalana i entendran que des d'Europa "Catalunya és una de les múltiples crisis d'Espanya" juntament amb l'atur, el fracàs escolar, el preu de l'energia, el sistema judicial, la morositat de les administracions públiques, la fiscalitat o la inseguretat jurídica, ha enumerat.

Per tot plegat, ha insistit que "Europa vol països que funcionin i que no facin aigües per moltes bandes i per això cap governant europeu repeteix per Catalunya les amenaces de Rajoy, de vetos eterns, ruïnes devastadores". Davant d'això, que Brussel·les no els segueixi el fil és "un silenci eloqüent", ha conclòs.