divendres, 2 de maig del 2014

'The Economist' vaticina eleccions plebiscitàries a Catalunya

02/05/2014

INDEPENDÈNCIA

La publicació setmanal britànica considera que és "poc probable" que Mas i Rajoy parlin i assegura que "el xoc de trens està cada vegada més a prop"


Nerea Rodríguez



El mapa de l'article de 'The Economist'


El setmanari britànic ‘The Economist’, el més influent del món en aquesta matèria, vaticina que a Catalunya hi haurà eleccions plebiscitàries. Així, destaca en un article que “Mas planeja un referèndum no vinculant, el 9 de novembre. Però el senyor Rajoy espera que el Tribunal Constitucional el prohibeixi”, i es pregunta: “Què passarà, doncs?” “El resultat més probable és que Mas convoqui unes eleccions que els partits separatistes tractaran com un plebiscit sobre la independència”, vaticina.

El setmanari, a més, creu que el president de la Generalitat podria esperar fins l'any 2016 per
convocar aquestes eleccions, després de les eleccions generals d'Espanya l'any que ve. “Però segurament serà pressionat per moure’s més ràpid”, i assenyala que “un nou govern separatista seria llavors sota la pressió de la línia dura per fer una declaració unilateral d'independència”.

‘The Economist’ diu també que “parlar d'una Catalunya independent continua sent hipotètic. No obstant això, tots els costats de l'espectre polític ara parlen d'un imminent ‘xoc de trens’”. Alhora, menciona el paper de l’Assemblea Nacional Catalana, que “està amenaçant amb la desobediència civil i una declaració unilateral de la independència; mentre els centralistes ardents suggereixen a Rajoy que suspengui el govern de Catalunya i prengui el control directe”.

Però pel setmanari, “qualsevol d'aquestes opcions pot provocar una amarga confrontació”, i recorda que “la invasió violenta per matons dretans espanyols d'un centre cultural català a Madrid al setembre i un cop de puny donat al líder socialista català, Pere Navarro, per una dona el 28 d'abril són signes preocupants”. Alhora, recorda que “dues parts ofereixen una via intermèdia”, fent referència al líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, qui “vol una solució basada en una confederació”, i el PSC, qui “defensa un dret català a la lliure determinació però aprovat per Madrid, i volen una resposta federal per a Espanya”.

Finalment, conclou: “Una altra opció és que el senyor Mas i el senyor Rajoy parlin. Però això és poc probable que passi fins després de les eleccions europees a finals d'aquest mes. El xoc de trens està cada vegada més a prop”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/05/_the_economist_vaticina_eleccions_plebiscitaries_a_catalunya_100389.php