DRET A DECIDIR
L’escriptor gallec vaticina que "en el futur algú es preguntarà on eren els intel·lectuals espanyols"
Nerea Rodríguez
L'escriptor gallec Suso del Toro |
L’escriptor gallec Suso de Toro ha tornat a escriure avui un article a ‘Eldiario.es’ fent referència al procés sobiranista de Catalunya. En aquesta ocasió, l’escriptor deixa molt clar que “Espanya ja està trencada, que ningú s'enganyi”. “A hores d'ara, qui desitgi realment que existeixi ha d'acceptar que ja no és moment d'amenaçar, sinó d'idear i construir ponts; no és temps per a guerrers, sinó per a enginyers”, manifesta.
En el text, titulat “Espanya ja està trencada”, de Toro assenyala que “quan la major part d'una societat
que es defineix a si mateixa com un país propi no accepta la situació vigent dins de l'Estat i vol decidir el seu futur, i quan l'Estat, la majoria del Parlament i el Govern li neguen aquest exercici democràtic, només qui no creu en la democràcia pot dir que no hi ha una divisió profunda. Només pot negar aquesta evidència qui creu que un Estat es pot construir per la submissió dels ciutadans per la força. I això no és possible dins de la Unió Europea”.
Alhora, reconeix que “les capçaleres de premsa madrilenya ofereixen de forma unànime cada dia una dieta rigorosa d’injúries als catalans que tenen els seus matisos d'un diari a un altre”. En aquest sentit, fa referència al diari ‘El País’, i en concret a l’article que el catedràtic de Dret Constitucional, Francesc de Carreras, va publicar aquesta setmana en relació als nacionalistes catalans.
L’escriptor recorda que de Carreras “detalla les línies estratègiques del procés i detalla els instruments dels conspiradors: ‘Des de la Generalitat, a través dels seus instruments d'agitació i propaganda. La Generalitat ha exercit un estret control sobre la societat civil a través, primer, de la seva influència en les associacions i fundacions, col·legis professionals i centres d'ensenyament; i, segon, per la supeditació dels mitjans de comunicació públics i el predomini sobre molts privats’. Per a l'autor tot això va ser el ‘brou de cultiu de la malaltia’.
"Algú es preguntarà on eren els intel·lectuals espanyols"
Sobre aquesta tesi, de Toro afirma que “se li poden fer moltes objeccions”, i en menciona tres. La primera “és que acceptar-la implica subestimar gairebé fins al racisme a la població catalana. La segona, que el que ell atribueix a "les forces nacionalistes" és el que pretén qualsevol força política amb ideologia, sigui de dretes o d'esquerres, espanyolista o catalanista: que la seva ideologia sigui hegemònica en la societat i conservar l'Estat existent tal com està o bé crear-ne un de nou. I és legítim sempre que els seus objectius siguin democràtics i s'efectuï per mitjans democràtics, per la lliure voluntat de la població”.
I tercera, “sobre les relacions entre el poder polític i els mitjans de comunicació: no dubto que existeixin aquestes corretges reprovables i nefastes per a la llibertat d'opinió, però a mi em sembla que descriu amb més precisió el que passa a Madrid que el que passa a Catalunya, on la gent es mou i escull entre els mitjans de comunicació d'aquí i els d’allà”. Segons ell, la ideologia de De Carreras i la seva interpretació de les coses són tan legítimes com moltes d’altres, però em sembla evident una implicació personal tal que produeix visions completament deformades d'un debat democràtic i d'una societat. I visions tan subjectives i subjectivitzades sobre Catalunya són comunicades assíduament en els mitjans que ens arriben”.
Finalment, conclou: “Crec que els intel·lectuals haurien d'oferir molt més que això a la societat, però no acabo de veure que en un moment tan delicat se sentin o es llegeixin veus que refredin, analitzin amb objectivitat, asserenin i ofereixin punts de trobada. Suposo que en el futur algú es preguntarà on eren els intel·lectuals espanyols”.
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/05/suso_de_toro_espanya_ja_esta_trencada_que_ningu_s_enganyi_100510.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada