dijous, 15 de maig del 2014

Mas proposarà als partits les plebiscitàries si l'estat impugna la consulta

Dijous  15.05.2014  10:11

Diu que vol parlar amb Rajoy 'de la manera com s'organitza la consulta'




El MHP Artur Mas a la cadena Ser



El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat en una entrevista a la Cadena Ser que no parla amb Mariano Rajoy des de l’estiu, tot i que sempre ha defensat de parlar-hi discretament: 'S'ha d'estendre el clima de diàleg, també amb el cap de l'oposició, Rubalcaba, perquè si no, és impossible d'avançar', ha dit Mas, que ha assegurat que havia demanat l'entrevista amb el president espanyol, 'però no formalment perquè si no no seria discreta', per a pactar-hi 'la manera com s'organitza la consulta', tal com s'ha fet a Escòcia.

El president ha explicat la cronologia del procés: aprovar la llei de consultes al parlament i convocar la consulta del 9 de novembre. Si el govern espanyol l'encalla al Tribunal Constitucional espanyol, ha
recordat que hi ha l’opció de 'l'escenari electoral', les eleccions plebiscitàries. També ha recordat que si 'guanyés el sí-sí en una consulta s'hauria d'establir un procés de negociació amb Espanya: 'Votar sobre la independència no vol dir proclamar-la al cap de vint-i-quatre hores.'

Mas ja va anunciar fa uns mesos que es reuniria amb els partits amb què va pactar la data i la pregunta de la consulta abans de convocar unes eleccions plebiscitàries. Avui ha concretat una mica més i ha dit que també decidirà amb ells si s'ha de mantenir la consulta tot i que el govern espanyol la recorri al Tribunal Constitucional. 'Tinc un compromís amb la resta de formacions que donen suport a aquest procés. Encara que les meves capacitats com a president em permetessin prendre decisions unilaterals, els passos clau els parlaré amb ells, i en funció dels consensos actuarem en conseqüència', ha argumentat.

En cas que aquests partits apostessin per mantenir igualment la consulta, ha indicat que ell insistiria en la seva posició de tenir sempre al darrere un marc legal, i per tant reiteraria la seva aposta per unes eleccions plebiscitàries en lloc de fer la consulta ignorant la impugnació de l'Estat. 'Si ens posen absolutament contra les cordes i ens neguen qualsevol camí, no tindrem més remei que utilitzar l'instrument de la convocatòria electoral', ha argumentat.

En tot cas, ha assegurat que ell encara no ha 'perdut l'esperança' que l'estat toleri la consulta i no en recorri la convocatòria o la llei catalana de consultes. 'Tant de bo s'adonin que és molt millor la consulta del 9 de novembre que no haver d'arribar a un escenari de conflicte més gran, com són unes eleccions.'

'Votar independència no vol dir proclamar-la en 24 hores'
Mas ha negat que hi hagi hagut decisions unilaterals per part de Catalunya en fixar data i pregunta de la consulta. Al seu parer, 'l'autèntica decisió unilateral' és la de l'estat, que nega el dret de decidir dels catalans 'passant de la majoria que s'ha expressat a les urnes'. 

També ha volgut insistir que votar independència 'no vol dir proclamar-la en 24 hores', perquè 'una cosa és votar i conèixer les majories i una altra és proclamar-la unilateralment'. La consulta servirà, ha conclòs, per rebre un mandat popular que les institucions catalanes 'intentaran implementar'. 'És consultiu en la mesura que volen escoltar l'opinió de la gent, però quan hom ha escoltat l'opinió de la gent, ha d'intentar aplicar aquesta opinió', ha explicat. Ha insistit que 'les consultes no es fan perquè sí, sinó perquè el poble es pronunciï i per intentar implementar el seu resultat'.

Mas ha reiterat un cop més que ell votaria a favor en les dues preguntes de la consulta, però ha indicat que ell no vol ser el president de la independència, sinó 'el president de la consulta'.