TRANSPLANTAMENTS
El Dr. Lloveras, expresident de la International Society for Organ Sharing, explica que "la presència de trasplantaments espanyols a nivell internacional és fonamentalment catalana"
Mar Sabé
El director de l’Organització Nacional de Transplantaments, Rafael Matesanz |
Josep Lloveras, nefròleg i fundador de la Fundació Catalana de Transplantaments, exvicepresident de la Internacional Transplantation Society, expresident de la International Society for Organ Sharing i organitzador i president del Congrés Mundial del Transplantament que l’any 1996 va acollir les 5.000 veus més reconegudes mundialment en aquest camp a Barcelona, ha assegurat en una entrevista a El Singular que “la presència de trasplantaments espanyols a nivell internacional és fonamentalment catalana”.
Lloveras ha titllat de “malintencionades i enverinadores” les declaracions del president
l’Organització espanyola de Transplantaments (ONT), Rafael Montesanz, que dilluns declarava que “Catalunya realitza la quarta part dels seus trasplantaments amb òrgans procedents de la resta d’Espanya”, i que no podria fer-ho en cas d'independència.
“Que digui això és molt greu, i respon únicament i exclusivament a la pressió pel procés sobiranista”, ha sentenciat Lloveras, que ha reblat: “Està fet amb molt mala intenció i és un atac absolutament polític”. I ha aportat dades per contradir aquestes declaracions.
“Catalunya porta sent líder mundial en nombre de transplantaments per milió d'habitants des del 1984”, ha compartit. Sense anar més lluny, “l’any passat es van fer 74 transplantaments de ronyó per milió d'habitants al Principat, davant dels 54,5 que es van fer a Espanya”, ha apuntat. Ha destacat que aquesta dada està molt per sobre de tota la resta de països d’Europa i fins i tot, dels EUA. “Catalunya és la comunitat que més trasplanta del món, seguida d’EUA, Noruega, Holanda i Espanya, en aquest ordre”, ha compartit.
“L’ONT espanyola es va crear l’any 1990, deu anys després que, gràcies al traspàs de competències, el model català creés el seu model propi basat en l’autosuficiència [mètode basat en que cada regió aconsegueixi la quantitat de donants que necessita pels trasplantaments que ha de fer, fet que provoca que els intercanvis només es donen en aquelles situacions on hi ha unes condicions molt específiques pel malalt]”. “Catalunya no només va ser pionera en el model que després ha sigut referent per tot el món, sinó que també ho ha estat en els primers trasplantaments de tots els òrgans a l'Estat espanyol: ronyó, fetge, cor i pàncrees”, ha compartit el doctor.
A més a més, Lloveras ha explicat que “Catalunya és molt solidària amb Espanya”, i n’ha exposat els exemples: “El 12 % dels trasplantaments que fem a Catalunya s'han fet a malalts residents a fora de Catalunya, mentre que els catalans és excepcional que es trasplantin fora”.
“Amb una Catalunya independent això continuaria igual”, ha defensat, “sempre i quan els espanyols no posin problemes polítics, ja que de tècnics no n’hi hauria”. “I en el cas hipotètic que posessin aquests problemes, per Catalunya no seria cap entrebanc, ja que el mateix intercanvi que ara fa amb Espanya el podria fer amb la resta d’Europa, on ja existeixen els mecanismes”. “Qui trobaria disminuït molt el seu rànquing en nombre i prestigi de trasplantaments seria la resta d’Espanya, si això es produís”, ha sentenciat.
“És molt lamentable que un senyor com Matesanz, que coneix perfectament la realitat del sector, utilitzi la demagògia en un tema que està funcionant tant bé i tant delicat perquè afecta a la ciutadania”, ha sentenciat, i l’ha atribuït “al seu biaix polític [el càrrec que ostenta va lligat al ministeri i, per tant, al Partit Popular] i als nervis que es viuen a tot arreu amb el procés sobiranista”. “Tinc la impressió que tenen por de perdre Catalunya”, ha conclòs.
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/05/les_dades_sobre_trasplantaments_desmenteixen_matesanz_100784.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada