dijous, 1 de maig del 2014

La llei catalana de consultes, el 4 de juliol

01/05/2014

REFERENDUM

Els partits catalans dissenyen el calendari de treball perquè el Parlament aprovi la llei al setembre i immediatament després el president convoqui la consulta


Nerea Rodríguez




El Parlament, avui


La llei catalana de consultes naixerà el 4 de juliol. Així ho publica avui el diari ‘La Vanguardia’, que assegura que aquesta ha estat la data que s’han marcat els partits catalans s’han fixat per tenir-la enllestida, tal i com van pactar ahir les formacions que integren la ponència del Parlament que està elaborant el nou text legal -totes menys C's, que es va autoexcloure-.

Aquestes van dissenyar el calendari de treball i els procediments necessaris per tal que el ple del
Parlament pugui aprovar el text definitivament el mes de setembre. El periodista Josep Gisbert recorda, a més, que “el simbolisme de les dates segueix tenint el seu pes: si el 9 de novembre és l'aniversari de la caiguda del mur de Berlín, el 4 de juliol és el dia de la independència d'Estats Units”.

Explica també que les sessions de treball de la ponència per establir el redactat final de la llei començaran després de les eleccions europees, el 30 de maig, dia en el qual, al costat del 6 de juny, es descriuran els diferents processos de participació ciutadana. El 13 de juny es regularan específicament les consultes populars que se celebren per via diferent a la del referèndum, i el cos electoral que pot ser utilitzat (majors de 16 anys, immigrants...).

El 20 i el 27 de juny es dedicaran a establir les matèries que es poden consultar, la celebració de la consulta, el sistema de garanties, el recompte de vots i el procediment per efectuar la convocatòria. I el 4 de juliol, a més d'incloure les disposicions finals, la ponència donarà el vistiplau al conjunt del text.

Després d’això, la previsió és que la futura llei sigui votada en la comissió d’Afers Institucionals aproximadament a meitats de juliol i després traslladada per tots els partits al Consell de Garanties Estatutàries perquè es pronunciï sobre la legalitat de la totalitat de la norma. Després que el Consell de Garanties Estatutàries emeti el seu informe -disposa de trenta dies-, el ple del Parlament aprovarà la llei durant el mes de setembre i immediatament després el president de la Generalitat convocarà la consulta.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/05/la_llei_catalana_de_consultes_el_4_de_juliol_100374.php