dilluns, 12 de maig del 2014

El govern català marca distància dels referèndums de l'est d'Ucraïna

Dilluns  12.05.2014  12:41

Diu que no han tingut 'les condicions que garanteixin el seu desenvolupament plenament lliure i democràtic'

 

 





El govern català ha desvinculat del tot els referèndums que s'han fet aquest cap de setmana a les regions de l'est d'Ucraïna de la consulta que convocarà a Catalunya. En un comunicat, i mentre el ministre d'Afers Exteriors espanyol, García Margallo relacionava directament les situacions d'Ucraïna i de Catalunya, es desmarca completament dels referèndums promoguts pels rebels pro-russos a l'est d'Ucraïna. Segons el govern: 'un procés d'aquestes característiques, promogut sense les condicions que garanteixin el seu desenvolupament plenament lliure i democràtic, ni en absència de violència o interferències exteriors, no és legítim'. El govern diu que no reconeix aquests referèndums i que no els dóna suport.

Heus ací el comunicat:

'Les regions ucraïneses de Donetsk i Luhansk han iniciat aquest diumenge 11 de maig un procés
referendari per decidir eventualment si s’annexionen a la Federació Russa. Aquest procés ha estat precedit per interferències d’un país exterior, actes de violència entre l’exèrcit ucraïnès i els rebels pro-russos d’ambdues regions, així com l’ocupació violenta d’edificis governamentals. La improvisació en els preparatius administratius de la votació, així com la denúncia de nombroses irregularitats per part de les autoritats electorals en el procés marquen l’absència total de transparència i garanties per a la celebració d’aquesta votació.

Per totes les raons exposades, el govern de la Generalitat de Catalunya manifesta:
    •    El seu ple suport a les conclusions de la reunió del Consell d’Afers Exteriors de la UE celebrat a Luxemburg el darrer 14 d’abril, i a la declaració conjunta del President de la República Francesa i de la Cancellera de la República Federal Alemanya del darrer 10 de maig sobre la situació a Ucraïna;
    •    Que un procés d’aquestes característiques, promogut sense les condicions que garanteixin el seu desenvolupament plenament lliure i democràtic, ni en absència de violència o interferències exteriors, no és legítim. Per consegüent, el govern de Catalunya no el reconeix ni li dóna suport.

El govern de la Generalitat de Catalunya reitera la importància que les eleccions presidencials a Ucraïna el proper 25 de maig siguin lliures i democràtiques i insta novament a impulsar un diàleg nacional entre les autoritats centrals a Kiev i els rebels pro-russos, sense condicions prèvies, que permeti pacificar la situació, acabar amb la violència i trobar solucions duradores que puguin ser refrendades per les parts implicades en el conflicte.'